Ekonom: Za platy, které čeští zaměstnanci bank dostávají, by nikdo ve Vídni ani nevstal z postele

30. duben 2015

Zahraniční banky a velké firmy odvádějí z Česka ročně na dividendách miliardy korun. Sice zde zahraniční investoři budují firmy, zaměstnávají tisíce lidí, ale pak také rozhodují, co se ziskem budou dělat.

Čísla hovoří o tom, že ročně z České republiky odejde 200 miliard korun. Je tato praxe amorální, jak tvrdí někteří politici a ekonomové, nebo je to prostě jen princip, na kterém stojí soukromé vlastnictví?.

„Firmy na to mají právo, ale výhodné pro český stát to není,“ řekl v pořadu Pro a proti ekonom Karel Kříž.

Odhady říkají, že jenom banky odvedou do zahraničí asi 50 miliard korun ročně. „My víme, že peníze jdou na sanaci mateřských bank, hlavně těch velkých,“ dodal odborník.

Samozřejmě, že by se zahraniční podniky měly podělit se svými zaměstnanci, kteří jim výrazně přispěli k tomu, aby takových zisků dosáhli, soudí Kříž.

„Trend a makročísla jsou jasná: mzdy v České republice jsou dokonce nižší než mzdy na Slovensku, a není z toho nic dobrého. Za námi je už jen Chorvatsko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko,“ popsal nepříjemnou realitu ekonom.

Podle něj jde nyní o to, aby český zaměstnanec nebyl ten nejhloupější v Evropě. „Za peníze, které lidé dostávají v bankovním sektoru, by ve Vídni nikdo ani nevstal z postele.“


Kříž: „Jak dosáhnout toho, aby se zahraniční firmy o své zisky s českými zaměstnanci podělily, je otázka hlavně odborů a celé společenské atmosféry, kterou by mohla podpořit Centrální banka nebo vláda vhodným vyjádřením… Odboráři ale sedí v dozorčích radách těchto firem, mají tedy asi jednu třetinu míst, dostávají slušné peníze, a pro ně je to jednoznačné: vydržet co nejdéle v dozorčí radě, a mít dobré vztahy s vedením, nikoli dělat něco pro spolupracovníky a pro lidi, kteří je tam vlastně vyslali.“

Bývalý šéf české pobočky Microsoftu a poslanec Ivan Pilný (ANO) souhlasí s tím, jak Kříž popsal fungování českých odborů. Dokonce je přesvědčen, že cílem typického českého odborového předáka je dostat se do parlamentu, nejlépe do Bruselu.


Pilný: „Česká ekonomika je zatím závislá na okolních zemích a zejména Evropské unii. Je také závislá na dvou komoditách, stavebnictví a průmyslu, to je špatně. Pokud se tyto komodity nebo okolní země dostanou do problémů, tak je máme okamžitě i my, a nelze s tím nic dělat. Je třeba začít ekonomiku okamžitě diverzifikovat, a založit ji více na ekonomice talentu, na ekonomice zdrojů, které nemáme.“

Pilný ale trvá na tom, že současný stav je výrazem ekonomické reality, a pochybuje, že by mohly odbory cokoli změnit. Ani apel na změnu společenské atmosféry poslanec nevidí jako užitečný.

„To, co se děje, není dáno společenskou atmosférou, ani hloupostí českých zaměstnanců. Jestli český stát někomu prodá banky a podniky, tak pak není jejich akcionářem, taková je realita.“

Poslanec také nesouhlasí s tím, že zahraniční firmy nepřispívají české ekonomice. „Banky poskytují půjčky českým podnikům, zahraniční firmy tu investují a zaměstnávají lidi,“ připomněl.

Pro bývalého šéfa Microsoftu jsou ekonomická realita a společenská atmosféra dvě různé věci.

„Česká ekonomika se musí nějakým způsobem změnit, a to není něco, k čemu by české odbory, zvlášť pokud budou provádět činnosti, kterou tu trefně pan Kříž popsal, mohly přispět,“ připojil se ke kritice odborářů Ivan Pilný.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio