Ekonom varuje před dalším růstem průměrné mzdy

27. prosinec 2017

České hospodářství je v dobré kondici a spolu s nízkou nezaměstnaností tlačí tyto faktory na zvyšování platů. Podle čerstvých čísel Českého statistického úřadu překonala průměrná mzda hranici 29 tisíc. Očištěno o inflaci se reálné mzdy zvedly o 4 %, i když dvě třetiny zaměstnanců na tuto mzdu nedosáhnou. Je za těchto okolností vhodné usilovat o další významný růst platů, nebo riskujeme zdraví tuzemské ekonomiky?

„Když dosavadní vývoj bude pokračovat dalších pět let, tak se nic nestane,“ uvedl v pořadu Pro a proti profesor Jaroslav Vostatek z Vysoké školy finanční a správní. „Závisí také na dalších okolnostech a parametrech vývoje ekonomiky, včetně toho, co bude nová vláda dělat.“ Dynamicky prý roste Polsko, Slovensko nebo i Rumunsko. „Takže nevidím důvod, proč by se to mělo zastavit.“

Hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek soudí, že odboráři i zaměstnanci přirozeně usilují o další růst, ale z hlediska dlouhodobé prosperity „bychom asi měli ubrat plyn“. „Takový růst se dá tolerovat dva, tři roky, ale pět let už si nejsem jistý. Ztráta konkurenceschopnosti, kterou bychom utrpěli po pěti letech, už by nebyla zanedbatelná.“ Podívejte se na celou debatu na videu:

autor: jpr
Spustit audio