Ekonom Sedláček: Kandidáti na prezidenta jsou sympatičtí a těším se, až je pak vystřídám

1. listopad 2022

„Začínám novou éru v tom, že ohlašuji kandidaturu slušně pět deset let předem. Myslel jsem to tak, že kandidovat na prezidenta je něco, na co se má člověk dlouhodobě připravovat, a že si musí klást co nejvyšší a nejtěžší cíle,“ říká ekonom Tomáš Sedláček. Následně vysvětluje, jak byla informace zveřejněna: šlo o zábavný pořad Miloše Čermáka, kde se jej ptal na vše „od velkého třesku po budoucnost civilizace a v jednu chvíli mi položil tuto otázku.“ (Repríza z listopadu 2022.)

Čtěte také

„Vždy mi přijde vtipné, jak někteří říkají ‚Česko na prvním místě‘, ‚děláme to pro lid‘ a nevím co všechno... Přijde mi, že kandidáti, které teď máme, jsou sympatičtí a těším se, až po pěti deseti letech budu moci být nabídnut jako nástupce někoho, kdo nebude tak zvláštním oponentem, jako je třeba současný prezident Zeman,“ vysvětluje dál.   

Babiš prezidentem? Těším se, až prohraje.
Tomáš Sedláček

Na nedělní oznámení kandidatury Andreje Babiše (ANO), pak Sedláček říká: „Asi to je dobře. Já se těším, až tento člověk prohraje“.

To, co by pak rád v roli prezidenta udělal, je přejmenování České republiky na Bohemia. Protože takto krásné jméno jako Bohemia jsme si neměli nechat vzít – navíc když nás tak celý svět dodnes zná.“

Česko? Raději Bohemia

Podle ekonoma sice taková Francie, Německo nebo Holandsko mají krásná jména, ale vlastně to nic neznamená. „Kdežto my v tom názvu máme zároveň i smysl své existence. Jakési poslání. A myslím, že nás to hezky vystihuje,“ dodává. 

Putin je největším nepřítelem svého lidu.
Tomáš Sedláček

Čtěte také

„Myslím, že by se to hodilo a získali bychom tím něco hodně cenného. Je to lepší než jakákoli reklamní kampaň… My ti bohémové jsme a zároveň bychom tím získali zadarmo devítiminutovou hymnu, jednu z nejkrásnějších písniček, která kdy byla lidmi napsána, Bohemian Rhapsody.“

Jak ekonom vidí uspořádání světa po konci války na Ukrajině? „Za prvé musí ruští muži a ženy projít pubertou a sebrat odvahu nechat se zmlátit na vlastní náměstích. Tak, jako jsme ji sebrali my v roce 1989… Putin není tak velkým nepřítelem Evropy ani Ukrajiny, jako je nepřítelem svého vlastního lidu,“ míní Tomáš Sedáček.

A co bude dál s kapitalismem, si poslechněte v audiozáznamu pořadu Osobnost Plus Barbory Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související

Čekání na prezidenta

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka