Ekonom Niedermayer: Podniky si na slabou korunu už zvykly

20. listopad 2015

Bankovní rada České národní banky dnes projedná, do kdy bude uměle oslabovat korunu. Devizové intervence zahájila před dvěma lety, aby zabránila deflaci.Většina českých podniků v Česku hodnotí po dvou letech umělé oslabení koruny spíše kladně, protože jim pomohlo k většími ziskům. V tom, jak ale dnes banka rozhodne, nejsou ekonomové jednotní.

„Myslím si, že k žádné změně nedojde,“ odhadl v Dnešním Plusu bývalý viceguvernér a nyní europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer. „Mám pocit, že v centrální bance není ochota zkracovat období, po které bankovní rada řekla, že kurz bude slabý.“

Podle ekonoma intervence sehrály pozitivnější roli, než se na začátku zdálo. „Oživení, které před dvěma lety všichni analytici očekávali, se nedostavilo, nedostavila se tedy vyšší inflace, což umožnilo bance i ekonomice žít se slabým kurzem podstatně delší dobu, než se tehdy zdálo.“

„Kdybychom teď vystoupili z tohoto režimu, tak by bylo adekvátní, aby koruna posílila hodně, ale to by pro podniky byl šok. Podniky si na slabou korunu zvykly,“ upozornil Niederemayer.

Může se stát také to, že koruna, místo toho, aby posílila, tak krátkodobě oslabí, vysvětlil europoslanec. „Na to může centrální banka reagovat dalšími intervencemi, ale to znamená, že se jí z kurzu intervencí jen tak nepodaří vystoupit.“

„Je otázka, jestli je účelné intervencemi udržovat nad vodou nějaké sektory průmyslu, které nejsou konkurenceschopné, pokud by kurz více odpovídal naší skutečné ekonomické výkonnosti,“ připomněl ekonom.

Právě to, že centrální banka svůj závazek tak razantně „zabetonovala“ na 27 korunách na euro, jí umožňuje intervenovat poměrně méně, protože trh bance věří, soudí ekonom.

„Tato hodnota zafungovala z hlediska inflace. Ta se nepropadla a zároveň ekonomice pomohla. Je to sice hodnota náhodně vybraná, ale není úplně špatná a ekonomika si na ní zvykla,“ konstatoval Luděk Niedermayer.

autoři: rkr , oci
Spustit audio