Ekonom Münich: Vládě bych dal za plnění programového prohlášení ve školství 3 nebo 4. Politici se bojí vysokých škol

18. únor 2020

Dlouhodobě se zabývá školstvím a vědou. Za léta zkušeností je prý předem skeptický, a tak ho můžou věci jedině potěšit. Sám ale tvrdí, že není pasivní skeptik a stále se snaží trpělivě vysvětlovat.

Daniel Münich by současnou vládu za plnění programového prohlášení v otázce školství ohodnotil známkou 3 nebo 4. Upozorňuje ale, že známkování, jak jsme na ně zvyklí, není jednoduché a hlavně nepřináší řešení.

Čtěte také

„Myslím si, že současní i minulí politici se vysokoškolského sektoru bojí a do značné míry to nechávají na školách, ať se dohodnou mezi sebou a pak přijdou s tím, jak si to představují.“

Podle Münicha to ale není správný přístup, protože školy jsou různé a je těžké najít nějakou shodu. „Většinou tak zůstane u statu quo,“ shrnuje.

Primárně ale jde o selhání státu a vlády, uznává ekonom. „Neprovedli jsme totiž restrukturalizaci vysokých škol na různé typy – různě financované a hodnocené. Všechny školy jsou dnes takzvaně univerzity a snaží se o totéž. A to je drahé a neefektivní,“ říká.

„Ne“ povinné matematice

Münich se mimo jiné věnuje také otázce maturit a zkoušce z matematiky. K jejímu zařazení jako povinné součásti státní maturity se staví odmítavě. „Tím, že matematiku uděláme povinnou, ji ještě víc odřízneme od všeho ostatního, kde se má běžně používat.“

Pozornost by se ve výsledku údajně soustředila hlavně na čistou matematiku, izolovanou od zbytku. „Jakmile něco uděláte povinné se závěrečnou zkouškou, středoškolské studium se opět o něco víc soustředí přesně na to, co se testuje. A z matematiky se dá testovat pouze malá část,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Danielem Münichem, který mluvil šířeji o úskalích povinné maturitní zkoušky i českého vzdělávacího systému.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související