Ekonom Mikloš: Jsme na konci topné sezóny. Evropa by výpadek ruského plynu dnes mohla ustát

2. březen 2022

Zástupci Evropské unie se dohodli na odstřihnutí některých ruských bank od mezinárodního platebního systému SWIFT. „Je to symbolický krok, který zasáhne jen těch sedm bank, na které se to vztahuje. Mnohem silnější nástroj je blokace aktiv ruské centrální banky,“ soudí slovenský ekonom a politik Ivan Mikloš. „Ani kdyby těch zasažených bank bylo víc, tak by se toho moc nezměnilo. V záloze je ale ještě úplně odpojení Ruska od SWIFTu včetně Gazpromu.“

A právě to by znamenalo, že má Rusko jen omezené možnosti, jak přijímat platby za ropu a plyn. „To je ale citlivá otázka, protože by to znamenalo zastavení dodávek plynu a ropy do Evropy. Ne okamžité a ne jednoznačné a možná ani ne úplné,“ uvažuje Mikloš, který v minulosti radil ukrajinskému premiérovi Volodymyru Hrojsmanovi.

Čtěte také

SWIFT totiž není platební systém, ale informační, připomíná ekonom. V systému si banky potvrzují údaje a tuto komunikaci lze nahradit i jinými způsoby, třeba telefonem nebo e-mailem, jakkoliv je to mnohem složitější a pracnější.

„Takže by to nemuselo úplně ochromit dodávky ropy a plynu do Evropy. Toho ale můžeme docílit i jinak: Když Evropa sama přestane od Ruska odebírat plyn,“ navrhuje Mikloš.

K tomu podle něj může dojít i tehdy, pokud Rusko nepřestane s agresí na Ukrajině a bude používat zakázané zbraně vůči civilistům 

„Jsme už na konci topné sezóny, k tomu existují i jiné energetické zdroje. Dnes už by to Evropa mohla ustát. Ale samozřejmě by to znamenalo další zdražení energií, náklady by tedy částečně musela nést i Evropa. Ale já myslím, že tohle je poslední nejsilnější nástroj, který by měl být přijatý, pokud bude Vladimir Putin dál stupňovat agresi,“ dodává Mikloš. 

Poslechněte si celý rozhovor. 

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.