Egyptské síly při střelbě na auta turistů z Mexika zabily 12 lidí

14. září 2015

Egyptské bezpečnostní složky omylem zaútočily na konvoj automobilů, ve kterém jeli turisté a jejich průvodci. Střelbu nepřežilo celkem 12 lidí a desítka dalších skončila v nemocnici. Vojáci a policisté si kolonu spletli s džihádisty.

Podle egyptského ministerstva vnitra se neštěstí stalo v oblasti, ve které bezpečnostní složky pronásledovaly islámské radikály v rámci protiteroristické operace.

Ve čtyřech terénních autech, která západní pouští v neděli projížděla, však neseděli teroristé, ale mexičtí turisté a jejich egyptští průvodci.

Mexiko potvrdilo, že mezi dvanácti mrtvými je nejméně osm jeho občanů, několik dalších Mexičanů je v nemocnici.

Egyptské ministerstvo cestovního ruchu tvrdí, že kolona projížděla uzavřeným pásmem, kam cizinci nesmí. Alespoň ne bez toho, aniž by průvodci o svém záměru jet touto částí pouště dopředu informovali a dostali k tomu od úřadů povolení.

V egyptské západní poušti je několik oáz, které turisté vyhledávají i přes varování svých vlád, aby právě do těchto oblastí raději nejezdili. Operují v nich totiž islamisté.

Britská stanice BBC ale cituje egyptský zdroj, který prý mluvil s jedním z přeživších řidičů. Ten řekl, že výlet byl organizovaný. Hotel, který ho zařizoval, podle něj trasu s bezpečnostními složkami koordinoval.

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto žádá po Egyptu důkladné vyšetření případu. Na svém twitterovém účtu napsal, že lituje zmařených životů svých spoluobčanů.

Lidé z mexického konzulátu v Egyptě pak odjeli do nemocnice za zraněnými. Mluvili tam s pěticí přeživších mexických turistů a snažili se od nich zjistit, co se vlastně v poušti stalo. Jaké jsou jejich poznatky, ale zatím není jasné.

autoři: ČRo , tpa
Spustit audio