Egyptská policie zatýká desítky homosexuálů. Provádí jim anální testy a viní je z prostopášnosti

4. říjen 2017

Zadržení se v některých případech provinili jen duhovou vlajkou, se kterou je zachytily kamerové záběry. Vše začalo vystoupením kontroverzní libanonské skupiny v Káhiře koncem září. Právě na něm publikum mávalo barevnými vlajkami, které symbolizují boj za práva homosexuálů. „Veřejné comingouty se v Egyptě nekonají,” říká blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček.

Podle zpravodaje neexistují v Egyptě zákony, které by kriminalizovali přímo homosexualitu. „Výslovně trestná není, přesto za mřížemi mohou končit a končí lidé právě pro svou homosexuální orientaci. To všechno na základě zákonů, které postihují obecně prostopášnost, rouhání a podobně,” vysvětluje.


Homosexualita v Egyptě trestná není, přesto za mřížemi končí lidé právě pro svou orientaci. Štěpán Macháček

Zásahy proti homosexuálům se v Egyptě opakují. „Je to takzvaně na společenskou objednávku. Poslední větší známý případ se odehrál v roce 2014, kdy moderátorka investigativního pořadu navedla policii do konkrétních káhirských lázní s tím, že se tam muži vyžívají v homosexuálních praktikách. Celé to skončilo zatýkáním šestadvaceti nahých mužů, které si novinářka filmovala pro svůj pořad. Nakonec ale soud všechny propustil, pro zatčené jsou to ale měsíce potupného vyšetřování,” popisuje situaci Macháček.

Anální testy

V některých případech byli Egypťané za svoji homosexuální orientaci odsouzeni k několikaletým trestům. Muži jsou ve skoro stomilionové zemi nuceni k análním testům.

„Testy probíhají, aby policejní lékaři zjistili, jestli zatčení měli homosexuální styk, což je praktika, kterou dlouhodobě kritizují lidskoprávní organizace. Přesto se používá v mnoha arabských zemích, podle Amnesty International i v posledních dnech provedli lékaři pět takových testů,” říká blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu.

homosexuálové, polibek, gay

Projekt na jednu noc

Aktuální tažení egyptské tažení proti homosexuálům rozpoutal káhirský koncert libanonské skupiny. „Jde o alternativní rockovou skupinu Mashrou‘ Leila, což znamená něco jako „Projekt na jednu noc”. Koncertuje od roku 2008 a její zpěvák se otevřeně hlásí k homosexuální orientaci. Proto má skupina problémy s vystupováním v několika arabských zemích, například v Jordánsku je má zakázané,” podotýká Macháček.

Koncem září vystoupila kapela poprvé v Egyptě, úřady jim koncert povolily. „Policie se po vystoupení rozhodla zasáhnout proti divákům, ne proti samotné skupině,” vypráví zpravodaj.

Nenáviděná lesba


Neznám žádný případ Egypťana, který by se veřejně přihlásil k homosexualitě. Štěpán Macháček

Je v Egyptě běžné se hlásit ke své homosexuální orientaci? „Neznám žádný případ člověka, který by tak učinil veřejně. Nedávno se ke své homosexualitě veřejně přihlásila Egypťanka Dalia. Ta sice žije ve Spojených státech, přesto se na jejím facebookovém profilu objevily tuny nenávistných komentářů,” odpovídá Macháček, který dodává, že i koncert Mashrou‘ Leila provázely nenávistné reakce.

„To jsou jasné důvody, proč si homosexuálové v Egyptě nechávají svoji orientaci pro sebe a žádné veřejné comigouty se tady nekonají,” říká.

autor: rkr
Spustit audio