Egypt musí po útocích na koptské kostely posílit ochranu křesťanského obyvatelstva

Po nedělních útocích na dva koptské kostely v egyptské Alexandrii a Tantě, při kterých zahynulo více než 40 lidí, vyhlásil egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí výjimečný stav. Má trvat tři měsíce.

Píše o tom rakouský list Der Standard.

Na kostely atentátníci zaútočili během oslav Květné neděle. Jeden ze sebevražedných útočníků se v Alexandrii odpálil přímo před katedrálou, kde vedl bohoslužbu koptský patriarcha Theodor II. Tomu se během útoku nic nestalo. Krátce předtím jiný atentátník odpálil bombu v kostele ve městě Tanta. Podle deníku to byly jedny z nejkrvavějších útoků na koptskou křesťanskou menšinu v Egyptě.

K oběma útokům se prostřednictvím své propagandistické agentury Amaq přihlásil takzvaný Islámský stát, informuje dále Der Standard a dodává, že ve svém prohlášení teroristická organizace pohrozila dalšími násilnostmi. Útoky se odehrály před plánovanou návštěvou papeže Františka, který by měl Egypt navštívit na konci dubna.

Papež vyjádřil solidaritu s oběťmi a během nedělní bohoslužby v Římě se za ně pomodlil. Deník připomíná, že koptové jsou největší křesťanskou menšinou na Blízkém východě. V Egyptě tvoří deset procent obyvatelstva. Tato menšina se stává častým terčem násilností, uzavírá rakouský list Der Standard.

Stejný osud jako v Iráku nebo Sýrii?

Egyptský prezident Abd al-Fattáh Sísí

Španělský list La Razón píše, že na kopty útočí hlavně muslimské obyvatelstvo. Po svržení předchozího egyptského prezidenta Muhammada Mursího se současný režim prezidenta Sísího snaží držet muslimské obyvatele pod kontrolou. K ochraně koptské menšiny to však nestačí.

Pokud se radikálním islamistům podaří situaci v Egyptě destabilizovat, hrozí tamní křesťanské komunitě stejný osud, jako té v Sýrii a v Iráku, varuje autor komentáře ve španělském listu La Razon.

Egyptský deník Youm Al-Saba píše, že takový druh teroru je pro Egypt výzvou. Cílem tohoto teroru podle listu není jen zabíjet lidi, ale šířit strach a hrůzu. Takový teror chce mobilizovat ty islámské obyvatele, kteří si náboženství spojují s násilím a nenávistí, a ty, kteří s takovým jednáním sympatizují. Boj proti takovému teroru bude odvážný čin, který si vyžádá nejen vojenskou mobilizaci, ale také intelektuální, komentuje dění egyptský list Youm Al-Saba.

autor: rer
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.