Eduard Stehlík: Systematické vraždění civilistů, když vám to na frontě „nejde“? To je něco, co hlava nebere

14. duben 2022

„Tisíce vojenských specialistů a politologů si nebylo schopno představit, co se 24. února 2022 spustí. Všichni se domnívali, že to je jen blaf. Nějaký způsob tlaku na Evropu,“ říká ředitel Památníku Lidice a vojenský historik Eduard Stehlík. „Tedy ne, že někdo spustí regulérní válečný konflikt – ne speciální vojenskou operaci jak tomu stupidně říkají Moskvě – a že ten válečný konflikt bude mít všechno to, co jsme znali v minulosti, jako to nejhorší, co může být.“

Čtěte také

A historik Stehlík pokračuje: „To znamená systematické vraždění civilního obyvatelstva v okamžiku, kdy vám to na frontě ,nejde‘. Když vás poráží armáda protivníka, tak si vybíjet ten vztek a frustraci z porážek na nevinných lidech. A do toho se snažit podle nějakého stupidního krvavého kalkulu zlomit morálku národa ničením a vražděním civilistů. Aby dostříleli vedení Ukrajiny až k mírovému stolu? To je něco, co jako hlava nebere,“ míní. 

Všichni se podle historika domnívali, že to jsou věci, které patří k tomu nejhoršímu z 20. století. „Pevně jsme věřili, že se s tím možná rozloučíme, ale jak je vidět, tak určitě ne,“ uzavírá. 

V pořadu Hovory Vlastimila Ježka se dozvíte, jak komentuje atentát na Reinharda Heydricha z 27. května 1942 a vyvraždění a vypálení Lidic.

autoři: Vlastimil Ježek , lup
Spustit audio

Související