Edna A. Ismail o Somalilandu

31. květen 2007
Sedmý světadíl

Českou republiku navštívila v květnu v rámci Dnů Afriky paní Edna Adan Ismail, bývalá ministryně zahraničí Somalilandu. Země, která oficiálně neexistuje. Za 16 let svého fungování nebyla stále mezinárodně uznána. Z jakého důvodu? Co to pro Somaliland znamená? Ale taky, proč si neplést Somaliland se Somálskem, o tom všem nám řekla Edna Adan Ismail.

Edna Adan Ismail je původním povoláním porodní sestra. Za své úspory z doby působení ve vládě Somalilandu jako ministryně rodiny a sociálního rozvoje a poté ministryně zahraničí postavila v hlavním městě Hargeise porodnici. V této nemocnici evropského typu školí svůj vlastní odborný personál. Paní edna je nazývána "Matkou Terezou Somalilandu". Na otázku: jaký to byl pocit, být několik let ministryní zahraničí země, která oficiálně neexistuje, odpověděla: "Mám pocit hrdosti, je to pro mě čest mít takové poslání."

Somaliland je rozlohou o něco větší než Velká Británie, má 740 km pobřeží s panenskými plážemi a zhruba 3,5 milionů převážně muslimských obyvatel. Téměř žádný turistický ruch. V květnu 1991 vyhlásili Somalilanďané nezávislou republiku, která nyní zahrnuje pět z 18 somálských krajů v oblasti mezi Etiopií, Džibuti (bývalou francouzskou kolonií), Adenským zálivem a někdejším Italským Somálskem. Země s povinnou školní docházkou. Země, kde se v roce 2005 konaly parlamentní volby, v nichž z 246 kandidátů bylo pouze 7 žen. Připadá vám, že Somaliland je něčím výjimečný?

Edna Adan Ismail: "Je to jediná země, která nebyla nikdy kolonií. Všechny ostatní byly kolonizovány, ale Somaliland byl britským protektorátem. V červnu 1960 se stal vůbec první zcela suverénní zemí osídlenou somálským obyvatelstvem, což má velký význam pro sebeurčení našich lidí. Náš první prezident Haji Ibrahim Egal přišel s vizí vytvořit společný stát, který by obývalo somálské etnikum. A tak když sousední italské Somálsko získalo nezávislost, Somaliland a Somálsko vytvořily Unii. Svět ale bohužel zapomíná, že to byl právě Somaliland, který přišel s tímto návrhem jako první. Zdá se, jako by Somálsko úplně spolklo Somaliland, protože právě v Somálsku došlo k nejedné tragické události. Mám na mysli terorismus, občanskou válku, neštěstí v Mogadišu v letech 1992 a 93. Všechny tyto události přitahují světová média a zcela zastiňují zprávy o Somalilandu, kde je mír, demokracie, kam se lidé vracejí, kde se investuje, kde jsou školy, nemocnice, buduje se infrastruktura, univerzity. Ale to prostě média nezajímá, pro ně jsou důležitější senzace, lidé, kteří byli zatčeni, válečníci, tanky, bomby. V Somalilandu se děje přesný opak. Je to stabilní prostor v rozbouřeném moři. Uvědomte si také to, že Somaliland žije pouze ze svých prostředků. A je třeba, aby svět vnímal nejen to negativní, ale taky to pozitivní."

Jak to vypadá v Somalilandu dneska?

Edna Adan Ismail: "Somaliland je země, ve které bylo zničeno 95 procent měst. Dneska je zásluhou obyvatel Somalilandu hlavní město Hargeisa domovem téměř miliónu lidí. V Somalilandu samozřejmě lidé hlasují v referendu, máme ústavu. Takhle přece vypadá demokracie, o níž jste nás učili na vašich univerzitách. U nás lidé volí, debatují, zasvěcují svoje životy boji za svobodný Somaliland. A pokud věříte v demokracii, pak byste měli věřit tomu, co dělá Somaliland. Pokud podporujete lidská práva a nezávislou justici, měli byste podporovat Somaliland, protože tam lidé dělají pozitivní věci. Myslím, že svět by měl být Somalilandu zavázán."

Jaké jsou vztahy Somalilandu se sousedním Somálskem?

Edna Adan Ismail: "Když se lidé spojují, když vstupují do manželství, do nějakého vztahu, nejdou do tohoto svazku proto, aby se nezdařil, aby selhal. Nevdáváte se ani neženíte proto, abyste se za pět deset let rozvedli. Věříte přece, že svazek, do kterého vstupujete, přinese něco pozitivního pro obě strany. Takže my jsme vstupovali do Unie se Somálskem se spoustou dobrých úmyslů. Vzpomeňte si, když jste vstupovali do Evropské unie. Unie jako taková je přínosem, ale už to tak chodí, že některé unie fungují a jiné ne. A svazek mezi Somalilandem a Somálskem nefungoval už od začátku. Unie dělala pro Somaliland velmi málo, proto se z ní pokusil vystoupit. Ale nebylo to včera ani před pěti nebo deseti lety. Bylo to přesně 10.prosince 1961, tedy rok a čtyři měsíce poté, co jsme do Unie se Somálskem vstoupili. Od té doby prožily tyto dvě země období relativní harmonie, ale i období násilí a demonstrací, které vedly k občanské válce. Ta vypukla v roce 1982 a skončila až v roce 1991. Bylo to právě to období, kdy byla Somálskem ničena města Somalilandu, kdy umíraly tisíce našich lidí. Milion jich ze Somalilandu muselo uprchnout. To všechno lidem ze Somalilandu způsobilo Somálsko. Když v roce 1991 Somaliland nad Somálskem zvítězil, uzavřel hranice a začal budovat svou zemi znovu. Ano, samozřejmě dneska jsme sousedé, nijak nás netěší, že lidé v Somálsku trpí. Prožili jsme si období vzájemné nenávisti, nakonec jsme ale přece jen bratři, naše osudy jsou spojeny a já doufám, že jednoho dne najdeme cestu ke společnému dialogu. A možná taky najdeme nějaký způsob uspořádání, ve kterém bychom mohli žít společně. Ať už by šlo znovu o Unii nebo o federaci nebo prostě o sousedství. Ale nejdřív se musí zahojit rány a Somálsko si musí dát nejdříve svou zemi do pořádku. Musí být jednotné, teprve pak s ním můžeme vstoupit do nějakého svazku."

Kdy bude Somaliland mezinárodně uznán?

Edna Adan Ismail: "Kdybych to věděla, tak bych byla věštkyní, a nikoli porodní asistentkou. Myslím si, že Somaliland měl být uznán už dávno. Takže věřím, že k tomu dojde už brzy. Věci jdou správným směrem. Do loňského srpna jsem byla ministryní zahraničních věcí a během té doby jsem hodně cestovala, mluvila jsem se členy vlád, s politiky a vysvětlovala jsem, jaká je situace v Somalilandu. Myslím, že spousta z nich mi rozuměla, proč má Somaliland právo na to být uznán. Ale všechny země se bojí toho být první. Když se ostatní připojí, my to uděláme taky. Ale já si myslím, že pokud si za svým stanoviskem stojíte, měli byste být těmi, kdo uznají Somaliland jako první. Proč čekat na někoho dalšího, kdo vám ukáže cestu? Somaliland měl být uznán před sedmnácti osmnácti lety. Už je příliš pozdě, ale stále je ještě čas."

Poslechněte si rozhovor s Ednou Adan Ismail (v magazínu o světě Sedmý světadíl, 30.5.2007).

Spustit audio