Dynastie Si se ujímá vlády v Číně. Mění ji v totalitní a militaristickou mocnost, tvrdí sinolog

25. říjen 2017

V Pekingu ve středu končí 19. sjezd Komunistické strany Číny. Sedmičlenné politbyro, které je nejmocnějším orgánem v zemi, v jeho závěru ze svého středu vybere generálního tajemníka a prezidenta v jedné osobě. „Stálý výbor politbyra je na sociálních sítích označován jako dynastie Si, jeho členové jsou vnímáni jako prezidentovi služebníci. Nikdo nepochybuje, že zvolí Si Ťin-pchinga,“ informuje zpravodaj Českého rozhlasu David Jakš.

Z nově zvoleného politbyra vypadlo několik funkcionářů, o kterých se mluvilo jako o možných nástupcích současného prezidenta. „Jde o signál, že chce dění v Číně ovlivňovat déle než po dvě pětiletá funkční období, jak bylo dosud zvykem,“ domnívá se sinolog Ondřej Klimeš.

Si Ťin-pching prý buďto bude usilovat o třetí mandát, nebo bude chtít vládnout z pozadí, jako to dělal Mao Ce-tung a Teng Siao-pching. Účelem sjezdu konaného v polovině desetiletého funkčního období je především upevnit moc stávajícího vedení, ty nejdůležitější kroky a reformy se očekávají v příští pětiletce.


Hosty speciálu byli:
- Jan Kohout, exministr zahraničí a zakladatel Institutu Nové hedvábné stezky
- Ondřej Klimeš, sinolog
- Jan Hebnar, podnikatel
- Jan Krejčí, Centrum asijských studií VŠE
- Martin Balcar, vedoucí kampaní Amnesty International
- David Jakš, zpravodaj Českého rozhlasu

„Čína se stává stále více autoritářskou, totalitní, militaristickou a nacionalistickou zemí. V Si Ťin-pchingově projevu ze začátku sjezdu je to jasně řečeno. Chce posílit vedení komunistické strany nad veškerým děním v Číně,“ tvrdí Klimeš.

S tím nesouhlasí bývalý ministr zahraničí Jan Kohout, zakladatel Institutu Nové hedvábné stezky. Podle něj jde o ideologicky zatížený pohled.

Otevírá se Čína světu?

„Konsoliduje se vedení, desetitisíce funkcionářů zlikvidovali kvůli korupci. Nové vedení má podporu běžných lidí, není to tak, že by jim bylo něco podsouváno. Sto deset milionů Číňanů jezdí do světa, není to tak, že by nebyli vystaveni vnějším vlivům. Z jejich pohledu nejde o autoritářský režim, jak se nám může zdát,“ upozorňuje Kohout.

Si Ťin-pching zásadně inovuje stranu a její aparát, aby mohl nechat při starém to hlavní, totiž totální nadvládu čínských komunistů nad společností

Klimeš souhlasí, že je Čína na vzestupu. Zároveň ale poukazuje na fakt, že chce zavádět nový světový řád. „Měli bychom být na pozoru, ukázky vměšování Číny do českých zájmů jsme za posledních let viděli dost. Hovoří o tom i zpráva BIS,“ oponuje (více o zprávě BIS čtěte zde).

„Některé věci se v těchto zprávách nafukují, například kvůli snaze navýšit finanční prostředky pro služby. Všechny státy světa využívají své zpravodajské zdroje, ale nemyslím si, že by Čína působila proti našim státním zájmům. Naším zájmem je rozvoj vztahů s Čínou. Pragmatický, realistický a vzájemně výhodný,“ uzavírá Kohout.

Jaký je stav čínských investic v Česku? Jaké zásadní reformy Čínu v příštích pěti letech čekají? Poslechněte si celý speciál >>

autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio