Dvory a rezidence ve středověku XLII.

21. listopad 2010

Vývoj Pražského hradu „Jaromír, drže synovce za pravici, pravil k lidu: Hle, váš kníže! A oni zvolali třikrát: Krlešu, to jest Kyrie eleison.“ Psal se rok 1034. Po smrti Oldřicha proběhlo nastolení knížete Břetislava I. Nový kníže usedl na kamenný stolec, symbol moci, který podle popisů stál kdesi v areálu Pražského hradu.

42. pokračování seriálu Dvory a rezidence ve středověku s PhDr. Janem Zelenkou a PhDr. Danou Dvořáčkovou z Historického ústavu AV ČR projdeme Pražským hradem. Význam kamenného stolce se brzy přenesl nejen na celý hrad, který jej obklopil, ale později také na město vznikající v podhradí. V evropských poměrech je přitom existence jediného rezidenčního hradu v časech 10. století výjimečným úkazem.

Rezidence knížecí
V Kosmově popisu nastolení knížete Břetislava objevujeme rovněž informaci o vzhledu tehdejší rezidence. Zmínka o hořejší místnosti, z níž byly do davu rozhazovány peníze, se totiž zřejmě váže právě ke knížecímu paláci. Ovšem zmínku o hořejším patře nacházíme už v průběhu 10. století v nejstarší latinské svatováclavské legendě, kde je psáno, že „Václav vystoupil ho hořejšího patra paláce“.

Stříbrné denáry knížete Břetislava a jeho otce Oldřicha

Rezidence královská a císařská
Radikální proměnou prošel Pražský hrad po návratu Karla Lucemburského do země v roce 1333. Postupně byly odstraňovány následky požáru, který tehdejšího panovníka Václava II. donutily k přestěhování do měšťanského domu zlatníka Konráda. Podle Zbraslavské kroniky došlo k požáru v roce 1303. Tedy 30 let před návratem kralevice Karla do Čech, jak v kronice Petr Žitavský připomíná.

Karel IV. z kaple sv. Kateřiny na Karlštejně

Příště
V příštím pokračování seriálu Dvory a rezidence ve středověku už se s PhDr. Danou Dvořáčkovou a PhDr. Janem Zelenkou z Historického ústavu AV ČR zaměříme více na soukromí, které bylo pro středověkého panovníka i jeho nejbližší z dnešního pohledu doslova otočené naruby. Stačí jeden příklad za všechny. Představte si, že vás šéf pozve k sobě domů, aby jste dojednali pracovní záležitosti a namísto do pracovny nebo obývacího pokoje, vás zcela automaticky zavede do ložnice. Dnes by se se zlou potázal, přitom pro středověk byla ložnice panovníka chápána jako veřejný prostor.

Z Codexu Maness
autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka