Dvory a rezidence ve středověku X.

21. září 2010

Patříte k těm, kteří současným novinám vyčítají „bulvární“ pohled na svět a hledání bombastických zpráv? I tato etapa lidských dějin je podstatně delší, než se na první pohled může zdát. Životní dramata slavných zajímala i dávné kronikáře, zvláště pak v souvislosti s kariérou u dvora. Ke slovu se přitom dostávaly také milenky.

V dalším pokračování seriálu Dvory a rezidence ve středověku už se s PhDr. Danou Dvořáčkovou a PhDr. Janem Zelenkou z Historického ústavu AV ČR zaměříme na vztahy panovníků s ženami, které sice stály mimo oficiální, církví posvěcený svět, ale přesto byly uznávány.

Milenka sv. Václava
Kariéry u dvora nejsou čistě pánskou záležitostí, jak se mohlo z našeho dosavadního povídání patrně zdát. Své řekly v dějinách také ženy. První z milenek tak můžeme hledat už u sv. Václava.

Příběh zrození Břetislava
Legendu o překrásné pradleně Boženě a Oldřichovi, který se vracel z lovu a nechal se okouzlit její krásou, slyšel asi každý už jako dítě. V příběhu pro menší už ale scházejí některá podstatná fakta. Například ten, že ani jeden z nich nebyl svobodný.

Logo

Když církev zadá pravidla
Břetislavovi dějiny přály. Církev nebyla ještě tak přísná a pokračování rodu bylo důležitější než nařízení. V polovině 13. století už byl ovšem tento postup naprosto nemyslitelný. Levobočci krále Přemysla Otakara II. měli doslova a do písmene smůlu.

Logo

Nemanželský syn Mikuláš ovšem nebyl jediným „hříchem“ krále Přemysla Otakara II. Kromě dcer zde měl být ještě jeden syn.

Bez hříchu nebyl ani Václav II.
Zatímco někdy se kronikáři doslova předhánějí v popisování detailů, jindy raději taktně mlčí. Záleží totiž, na které straně pisatelé zrovna stojí. Oslavným chvalozpěvům nemanželské děti slušet nebudou, a tak mnohdy musíme nahlédnout také do zahraničních kronik. Doslova zářným příkladem je „utajený“ svět krále Václava II.

Logo

Nesmrtelné pomluvy a drby
Zápisy v některých kronikách mohou snadno připomenout současné bulvární plátky, kde se nešetří jedovatostí, ať už jsou pravda či realita kdekoliv. Případ svatby vznešené královny Kunhuty a „obyčejného“ šlechtice Záviše z Falkenštejna přivedl Karla IV. dokonce na myšlenku, aby podobnou událost zakázal zákonem. Mezitím přitom uplynulo téměř 100 let. Některé události zkrátka z dějin nesmaže ani čas.

Logo

Příště
Než se s PhDr. Danou Dvořáčkovou a PhDr. Janem Zelenkou vrátíme do světa pomluv a drbů, uděláme si malou zastávku u dní, které nás čekají. Velikonoční oslavy na středověkém dvoře totiž nemůžeme vynechat. Poprvé oslavy jara připomeneme v historickém magazínu Zrcadlo s premiérou 26. března.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.