Dvory a rezidence ve středověku L.

24. prosinec 2010

Nemoci a důvody umírání panovníků Středověkou společnost trápila řada nevyléčitelných nemocí. Některé z nich přitom nedokáže zvládnout ani současná medicína.

Zatímco malomocenství a mor jsme v našich zeměpisných šířkách prakticky smazali ze světa, s dnou a leukémií se pereme stále. Přitom i leukémie k české historii patří, jak připomene v 50. pokračování seriálu Dvory a rezidence ve středověku PhDr. Dana Dvořáčková s PhDr. Janem Zelenkou z Historického ústavu AV ČR.

Život a umírání panovníků
Kronikář Jarloch v zápisech vzpomíná na rok 1167: „Téhož roku a na téže výpravě na začátku srpna, když bylo nesnesitelné vedro a ovzduší mlhavé a morové, skonali mnozí z předáků království, mezi nimi zemřeli pražský biskup Daniel a Děpolt, bratr krále Vladislava.“

Často v kronikách nacházíme také zmínky o různých zraněních, se kterými se panovníci museli potýkat. Mnohá z nich byla potvrzena antropologickým výzkumem prof. Emanuela Vlčka. Některá zjištěná fakta navíc dokreslila historické záznamy a vyvrátila řadu staletí živé fámy. Například údajnou vraždu Ladislava Pohrobka, o které Staré letopisy české říkají:
„Nazajtří v pondělí vyvrhle se jemu dvě hlíze, a on jich tajil pro dolejší hanbu; i kázal sobě svým lékařuom. A jeden ohledaw jemu ruku, řekl: králi neškodíť nic; druhý lékař podržav krále za ruku, i řekl: „králi zle máš.“ I dali jemu lékařství, aby se upotil; a dali jemu druhé lékařství, aby ústy vyvrátil a potom dali jemu třetí lékařství, aby jeho proskočilo; a najposlednějšie půštěli jemu krev. A tak leže ve mdlobách tento krásný mládenec, i pustil duši v tu středu dne sv. Klimenta v hodinu XXIII.“
Tak rychlý konec si středověk nedokázal vysvětlit jinak než otravou, ze které byl podezříván především Jiří z Poděbrad. Antropologické výzkumy ovšem potvrdily jeho nevinu, když byly objeveny stopy po akutní leukémii. Z výzkumů pod vedením prof. Vlčka můžeme navíc vyčíst, jak středověcí panovníci vypadali a u některých známe i jejich krevní skupinu. Například princezna Eliška, budoucí manželka Jana Lucemburského, měla krevní skupinu 0.


Závěrem připojujeme jeden z receptů, který Albík z Uničova dal králi Zikmundovi, zkoušenému nejen dědičnou dnou, ale také častou rýmou:
„Přilijte tedy do vody půl žejdlíku vína a budete vařit spolu s nálevem klasů nardu s květy heřmánku a mátou. Při mytí masírujte pečlivě vlasovou pokožku hlavy, aby se póry otevřely..Po umytí vezměte kus látky, namočte do toho nálevu, dobře vyždímejte a ovažte jím hlavu.“

Příště
Poslední díl seriálu Dvory a rezidence ve středověku věnujeme s PhDr. Danou Dvořáčkovou a PhDr. Janem Zelenkou z Historického ústavu AV ČR malému srovnání dávných časů se současností. Jak už se dozvíte z 51. pokračování seriálu, některé postupy jsme si uchovali do dnešních dní prakticky beze změn.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.