Dvojitou roušku nelze utěsnit. Kvalitní nanoroušky mohou chránit podobně jako respirátory, říká expert

Od půlnoci začnou v Česku platit nová opatření proti šíření koronaviru, která znamenají konec používání doma ušitých látkových roušek na veřejných místech s větším počtem lidí. Místo nich mají občané nosit respirátory FFP2, popřípadě nanoroušky či dvě chirurgické roušky přes sebe. Čím se od sebe dané ochranné pomůcky liší?

„U dvou chirurgických roušek na sobě je to horší v tom, že je neutěsníte na obličeji: je velmi obtížné dosáhnout těsnosti po obvodu, nakonec vzduch nesoucí částice s potenciální nákazou může roušky obcházet,“ popisuje Vladimír Ždímal z Ústavu chemických procesů Akademie věd.

Čtěte také

Nošení dvou roušek přes sebe pro dodržení nařízení vlády nedoporučuje ani epidemiolog Roman Chlíbek. „Je potřeba přejít na používání respirátorů třídy FFP2. Používání například dvojitých roušek je jen jakési přechodné období, než budeme všichni schopni mít respirátory FFP2,“ domnívá se epidemiolog.

Nejlépe respirátory

„Pokud by respirátor FFP2 dobře seděl na obličeji – měl správnou velikost, správný tvar a byl přitažený na tvář těsně, aby tam neproklouzl ani vlas – tak by byl nejlepší,“ říká Ždímal. Poukazuje také, že zatím nebyl prokázán žádný případ přenosu nákazy přes dotyk povrchu respirátoru. Nezatracuje ovšem ani nanoroušky.

Čtěte také

„Nanorouška je pojem, který je těžko definovatelný, protože mohou obsahovat velmi odlišné nanomateriály a neexistuje pro ně zatím odborná definice. Asi si pod tím představujeme něco, co má jednu z těch vrstev tvořenou nanomateriálem, netkanou nanotextilií. Nejlepší z nich se mohou efektivitou snadno respirátorům přibližovat,“ doplňuje.

Změny koncem týdne

Povinnost zvýšené ochrany dýchacích cest vláda po pondělním jednání posunula na čtvrtek. U dětí a dospívajících do patnácti let budou z rozhodnutí vlády považovány za dostačující chirurgické roušky, naopak roušky látkové by měli lidé podle ministra Blatného přestat používat nepozději k začátku března.

Od března se také upravují pravidla karantény. Nově do ní po kontaktu s nakaženým nebudou muset ti, kteří mají za sebou dvě dávky očkování nebo covid sami prodělali v posledních třech měsících. Pro očkované platí, že od druhé dávky musí v takovém případě uplynout nejméně dva týdny, což musí hygieně doložit certifikátem anebo zápisem v centrálním systému.

autoři: Petr Král , jkh
Spustit audio

Související