Dvě ukázky z nového alba Libkovanky, valčík k jubileu kapelníka Vacenovjáků a další dechovky

2. březen 2023

V naší hudební redakci se zastavil kapelník Libkovanky Zdeněk Beneš. Nepřijel s prázdnou – předal nám zbrusu nové cédéčko, na které Libkovanka natočila výhradně skladby šumavské legendy – Karla Polaty. Jsou nahrány přesně tak, jak je napsal – v desetičlenném obsazení se třemi baskřídlovkami a jen jedním doprovodem. Název alba se shoduje s barvou libkovanských košil a vychází z jedné z nejznámějších polatovských písniček – Zelená se, zelená. Ta otevře pořad Dechovkovinky.

Obdrželi jsme dvě pozvánky na plesy, tak vězte, že včelaři ze Střížova uspořádají v sobotu 4. března svůj již devátý ples. Začne v 19 hodin a ve Střížově bude vyhrávat mladá kapela Chmelovanka. Pořadatelé také lákají na – jak píší – nejen medovou tombolu.

Další sobotní ples se bude konat v Pištíně. Pořádají ho místní baráčníci a pozvali na něj Doubravanku. Zvou i vás, začátek bude ve 20 hodin. Protože Chmelovanka ještě nahrávky nemá, spojíme v písničce včelaře s Doubravankou, která má v repertoáru valčík Jaroslava Heřmana a Václava Bárty Včeličky. Zpívají Jarka Průchová a Jiří Cinádr.

28. února uběhlo 15 let od úmrtí kapelníka Klatovských dragounů Karla Rambouska. Narodil se 11. prosince v roce 1943. Vzpomeneme na něj jeho vlastní polkou Zahrajte nám, muzikanti. Text napsala zpěvačka Marie Mazancová, se kterou zpívá Josef Hejduk.

V neděli 26. února se stal padesátníkem dlouholetý kapelník a zároveň křídlovák moravských Vacenovjáků Petr Grufík. Kapela vznikla v roce 1976, oslavenec do ní vstoupil jako čtrnáctiletý šohaj o jedenáct let později. Vacenovjáci patří mezi moravské dechovkové stálice a velice rádi hrají a zpívají přímo o své rodné obci. Kapelníkovo jubileum tedy oslavíme valčíkem Vacenovskú dědinú, na níž se spolu se Zdeňkem Baťkou také autorsky podílel. Zpívají Karla Grufíková a Pavel Hykš.

Čtěte také

3. března oslaví známý textař z Vysočiny Jaroslav Hájek už 79. narozeniny. Spolupracuje téměř se všemi skladateli a kapelami v České republice a jeho specialitou jsou texty o obcích. S trumpetistou České filharmonie Antonínem Pechou napsal Dolnoújezdskou polku, která je věnována Dolnímu Újezdu u Litomyšle. Tuto obec si Jarda nevybral pro nic za nic; sídlí zde totiž kapela Dolnovanka, se kterou zpívá Radek Klusoň. Toho můžete vidět a slyšet i na koncertech Veselky Ladislava Kubeše. Nyní ale dáme prostor Dolnovance, Radku Klusoňovi a jeho kolegyni Gabriele Řehákové.

Devadesátiny oslavil 1. března Jožulka Uher – známý tvůrce z Lanžhota na Podluží. Přes všechny zdravotní trable, které ho postihly hlavně v mládí, je stále činný jako autor – věnuje se publicistice, poezii i próze a skládá písničky. Mnoho z jeho skladeb zlidovělo, což je pro autora bezesporu největší odměna. Počet jeho písní přesáhl čtyři stovky. My jeho vzácné jubileum oslavíme písní Zpívali  mužáci. S Lanžhotčankou zpívají Vojtěch Račický a Josef Bílík.

Z Lanžhota se vrátíme do jižních Čech, konkrétně na Šumavu. Na Libkovance, která pořad zahájila, bude i závěr. Poslechněte si orchestrální polku Karla Polaty Mezi Kvildami.

Spustit audio

Související