Dvě progresivní novinky z přehlídky spotřební elektroniky CES 2014

8. leden 2014

Tradiční přehlídka spotřební elektroniky CES, Consumer Electronics Show, v Las Vegas letos přinesla mimo jiné i dvě zajímavé novinky z procesorového světa: firma Intel představila počítač o velikosti paměťové karty do fotoaparátu a firma Nvidia výkonnou grafickou kartu s 192 výpočetními jádry. Obojí představuje další pokrok mobilní výpočetní techniky.

Intel nedávno vyvinul procesor Quark, který je určen pro oblast “wearable computing”, tedy pro oblast mikropočítačů, integrovaných do oděvů, chytrých hodinek a jiných nositelných prvků. Kromě toho se předpokládá jeho využití i pro integraci do drobných objektů v rámci rozvíjejícího se tzv. internetu věcí, což jsou výrobky běžné potřeby nebo různé senzory, připojené zároveň do internetu. Výpočetní jádro Quarku je pětkrát menší než jádro mobilních notebookových procesorů Atom a má zhruba desetinovou spotřebu energie.

Nyní firma Intel ohlásila celý počítač s názvem Edison, vystavěný na této bázi, na kterém běží operační systém Linux. Tvoří jej dvě procesorová jádra typu Quark s adaptéry pro spojení wi-fi a bluetooth a několika dalšími komponentami. Tento velmi kompaktní mikropočítač má rozměry paměťové karty typu SD a může jak bezdrátově přijímat data z okolních senzorů, tak tato data zpracovávat a na základě jejich analýzy vydávat povely k ovládání dalších externích přístrojů. Tímto způsobem se může náš fyzický svět postupně integrovat do univerzální sítě, ve které si její prvky budou navzájem předávat data a podle potřeby přenášet pokyny k činnosti. Potenciál této platformy je obrovský už jen pokud jde třeba o oblast medicíny a ošetřovatelství.

Firma Nvidia zase představila výkonný grafický čip s označením Tegra K1, který má rozměrové parametry karty pro mobilní počítače, ale výkon karet pro počítače stolní. Uvnitř čipu pracuje neuvěřitelných 192 výpočetních jader. Důsledkem jeho uvedení na trh bude patrně další rozvoj herního průmyslu, například ve formě kapesních herních konzolí či tabletů, které budou schopny fotorealistické a fyzikálně věrné simulace. Tato platforma také otevře Nvidii cestu k vlastnímu procesoru (projekt Denver). Nvidia také pobavila veřejnost tím, že kvůli reklamě na tuto novou grafickou kartu vytvořila v Kalifornii na jednom poli anonymně obrazec čipu ve formě “kruhů v obilí”, přičemž do obrazce zakódovala čísla 1, 9 a 2.

Zdroje: The Verge, The Verge 2, Phys.Org, Gizmodo, CNet, Engadget, Nvidia

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio