Dvě děti - dvě odlišné puberty? Poznejte příčiny a předejděte problémům!

30. listopad 2015

„Dítě vždy musí cítit, že ho rodiče vyslechnou. Že za nimi může kdykoli přijít s problémem. Jestli nechcete být kamarádem, nemusíte. Ale musíte si zachovat autoritu,“ radí kouč Aleš Kalina. Co ale, když se váš vztah dostane do roviny, že puberťák nekomunikuje, neodpovídá?

Je vidět, že se topí ve vlastních pocitech a starostech. Ale pro radu si nepřijde. Zamyslet se tak jako rodič musíte i sami nad sebou. „Takový konflikt se totiž neděje zčistajasna, nespadne z čistého nebe,“ myslí si kouč Aleš Kalina.

Puberta souvisí s velkou změnou chování. Ne jen k rodičům. Ale zkuste si vzpomenout, co se dělo v té době s vámi. Co se vám nelíbilo na postoji vašich rodičů a jejich chyby neopakovat.

Nepoučujte!

Základní chybou je poučovat, moc mluvit až skoro kázat, zakazovat, dávat nesmyslné tresty. „Dospívající se vám uzavře. Začne hledat kamarády a prostředí, kde je mu dobře a kde mu rozumí.“

Dvě děti - dvě rozdílné puberty

Jak je vůbec možné, aby jedni rodiče vychovávali dvě děti, které se v pubertě zachovají úplně jinak? Záleží na tom, jestli jste při jejich výchově aplikovali stejná pravidla. Anebo na tom, jestli jste na obě kladli stejné požadavky a stejná očekávání. Podle Kaliny za to někdy může už prenatální stav.

„Pokud měla budoucí maminka u prvního dítěte jiné starosti než u toho druhého, tak se to může projevit na způsobu, jak dítě vnímá svět.“ Jedno z dětí pak prochází dospíváním složitěji, klidně se mu může zhroutit celý svět. Druhému se tento jev ale nevyhne. Jen o tom vy vůbec nevíte. „To se děje opravdu velmi často.“

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

Spustit audio