Důsledky ukrajinské krize začínají pociťovat ruští spotřebitelé

15. říjen 2014

Rusko se potýká s důsledky mezinárodních sankcí a svých vlastních odvetných opatření. Rubl se propadá rychleji než kterákoli jiná světová měna a ekonomika spěje k recesi, upozorňuje agentura Bloomberg.

Lidé si už za stejnou částku nemohou koupit tolik zboží jako dřív a jsou rozladění. Sedm měsíců poté, co prezident Vladimir Putin zahájil své ukrajinské dobrodružství, začínají následky pociťovat i spotřebitelé.

Inflace v září vystoupila na 8 %, což je nejvíc za poslední tři roky. Ceny masa a drůbeže vzrostly o 17 %, tabáku o 28 % a letenek a cestovních služeb o 13 %. Ti, kdo uvažovali o výletu do zahraničí, si jej už nemohou dovolit a mladí lidé popíjejí kávu raději v parku než ve stále dražších kavárnách a restauracích.

Čtěte také

Většina zboží je dražší a některé druhy zcela zmizely. Podle ruských zákaznic, které Bloomberg oslovil, je například stále těžší sehnat kosmetiku Nivea nebo oblečení firmy C&A. Ceny ošacení se ztrojnásobily.

Někteří důchodci vydají za jediný nákup základních potravin nebo léků až třetinu své měsíční penze. „Život je čím dál složitější. Bez kaviáru žít můžeme, ale bez léků ne,“ cituje agentura jednu důchodkyni.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio