Duka církev zpolitizoval. Nelíbí se to ani konzervativním katolíkům, soudí teolog

26. duben 2018

Kardinál Dominik Duka ve čtvrtek slaví 75. narozeniny, a bude se proto muset vzdát své funkce. Podle kanonického práva pošle svůj rezignační dopis papeži Františkovi, ten ho ale může požádat, aby ve funkci setrval. Kritici českého primase už před časem v dopise žádali papeže, aby Dukův mandát neprodlužoval.

„Papeži Františkovi píšeme o tom, že nás trápí nacionalistické, až nahnědlé směřování české katolické církve pod vedením pana kardinála Duky – jeho snaha o obnovu jednoty trůnu a oltáře, podpora některých pravicových populistů – prezidenta Zemana nebo Tomia Okamury, dříve Václava Klause,“ sdělil v rozhovoru pro server Lidovky.cz filozof Jan Bierhanzl.

Duka šíří nacionalismus a chová se jako politik, kritizuje kardinála spoluautorka dopisu papežovi

Arcibiskup pražský Dominik Duka

Skupina českých katolíků zveřejnila dopis papeži Františkovi, ve kterém ho žádají, aby na pražský arcibiskupský stolec vybral někoho jiného než Dominika Duku. Prý příliš nadbíhá vládnoucí moci a přiklání se ke krajní pravici. Tím vyvolali odpor kruhů uvnitř církve i mimo ni. Kritici označují signatáře za udavače a dědice Komunistického svazu mládeže. Prezident Miloš Zeman oznámil, že požádá papeže, aby mandát Dukovi prodloužil.

Podle doktoranda evangelické teologie a spolupracovníka Radia Wave Jakuba Orta jsou slova o hnědnutí spíše vyhroceným sloganem, Duka se prý ale pokouší posunout katolickou církev do centra společenského dění a dochází k propojování katolicismu a probouzejícího se českého nacionalismu.

„Jsou tam rysy toho, co se objevuje například v Polsku. A co se týče toho hnědnutí, objevují se neliberální hodnoty a paušalizující výroky na adresu islámu, cizinců nebo sexuálních menšin,“ domnívá se spolupracovník Radia Wave.

Kardinála Duku v dopise papeži naopak pochválil prezident Miloš Zeman a podpořil ho i jeho předchůdce Václav Klaus. „To, že se ozval právě Klaus, který není katolíkem, ale měl potřebu do toho mluvit, potvrzuje, že se za Dukova působení církev politizuje,“ upozorňuje Ort.

Politizování církve se nelíbí ani některým konzervativním katolíkům, kterým nebyla po chuti akce Odduka 2018 (dopis Dukových kritiků papeži pozn. red.). Takový je můj pocit.
Jakub Ort

autoři: Jan Burda , ert
Spustit audio

Související