Duel: Jaký přínos budou mít dohody o česko-čínské hospodářské spolupráci?

31. březen 2016

Účastníci ekonomického fóra na pražském Žofíně podepsali na 30 obchodních dohod v nejrůznějších oblastech.

Z valné většiny se z čínské strany jedná o nákup akcií už zavedených společností, které mají nějakého vlastníka, dále o rámcové dohody, memoranda o budoucí spolupráci nebo o porozumění.

Jsou to ale skutečné investice, které budou mít nějaký přínos pro státní rozpočet a tvorbu pracovních míst?


Rozšíření česko-čínské hospodářské spolupráce a oznámení nových čínských investic by mohlo pomoci do budoucna k narovnání vzájemné obchodní bilance a zlepšení obchodních vztahů a českého exportu do Číny. Nyní ovšem není jasné, zda po oznámených akvizicích budou následovat také nové investice do výrobních kapacit, které by vytvořily pracovní místa. Navíc i při zahrnutí v těchto dnech oznámených čínských investic bude jejich objem v Česku srovnatelný s těmi z Belgie nebo Kypru.

„Každý krok, který vede ke zvýšení spolupráce, je dobrý,“ myslí si Milan Urban, místopředseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny. „Já bych konkrétně vyzdvihl jednu dohodu – o spolupráci rozvojových bank. Naší České exportní banky a čínské rozvojové banky. To je příklad toho, jak můžeme zvýšit vývoz do Číny prostřednictvím financování této státní instituce,“ pokračuje Urban.

„Statisticky to investice jsou, ale to, že se vymění vlastnictví v nějaké firmě, žádné bohatství nevytváří,“ myslí si Luděk Niedermayer, europoslanec za TOP 09 a STAN. Podle jeho názoru jde v investicích hlavně o zvyšování počtu pracovních míst nebo konkurenceschopnosti.

„I kdybychom mluvili o nějakých možných ekonomických dopadech, myslím si, že to absolutně neodpovídá tomu, co se kolem návštěvy čínského prezidenta v naší zemi dělo,“ říká Niedermayer.

Podle Urbana může mít spolupráce potenciál z hlediska velikosti čínského trhu. „Jestliže se vlastníkem nebo spoluvlastníkem některé firmy v České republice stane čínský partner, tak se nám otevírá celý čínský trh a tam vidím potenciál pro růst pracovních míst, pro investice a podobně,“ myslí si Urban.

Jaké jsou zkušenosti našich sousedů se spoluprací s Čínou? Poslechněte si celý záznam v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: bur , jpr
Spustit audio