Důchody jsou nejvyšší v historii. Vyšší valorizace znamená vážné hospodářské škody, tvrdí Výborný

2. březen 2023

Vládní plán zredukovat červnovou valorizaci penzí podle očekávání narazil ve Sněmovně na obstrukce opozice. Vláda ho proto chce projednat ve stavu legislativní nouze. „Státu hrozí vážné hospodářské škody. Inflace naroste daleko více, než byly predikce České národní banky, a tato informace byla zveřejněna 10. února. Vláda počítala s mimořádnou valorizací, ale ne se skokem, který bude v červenci znamenat náklad 35 miliard,“ vysvětluje předseda poslanců KDU-ČSL Marek Výborný.

Rozdíl mezi mimořádnou valorizací podle nyní platného mechanismu a vládní úpravou, kterou nyní posuzuje Sněmovna, činí asi 19 miliard korun. Státní rozpočet by si prý jednorázově poradil i s touto vyšší valorizací penzí, problém ale spočívá v tom, že tato valorizace ovlivní i ty následující.

Čtěte také

„V letošním roce to kumulativně znamená nikoli 19, ale bezmála 70 miliard a v dalších letech další desítky miliard. Navíc v situaci, kdy je zcela zřejmé, že senioři nejsou ožebračováni, jak slyším ve Sněmovně. Vládu jsme přebírali v době, kdy průměrný důchod byl na úrovni 41 procent průměrné hrubé mzdy, aktuálně se blížíme k 50 procentům,“ upozorňuje Výborný.

Poukazuje přitom na to, že důchody jsou aktuálně vůbec nejvyšší v historii, zároveň je ale třeba pamatovat například na rodiny s dětmi, u kterých se rodičovský příspěvek nevalorizoval od roku 2020.

Výrazně více se zvyšují důchody vysokopříjmových penzistů a tratí na tom ti s nižšími důchody. Projednávaný návrh se to snaží zastavit.

Výborný do budoucna nevylučuje návrat k dřívějšímu valorizačnímu vzorci, který platil do konce roku 2017. Ani ten ovšem nepočítal s tak vysokou inflací.

„Vede k tomu, že se výrazně více zvyšují důchody vysokopříjmových penzistů a tratí na tom ti s nižšími důchody. A to je špatně. Projednávaný návrh se to snaží zastavit tím, že plošně přidá 400 korun a až to, co je nad tím, se bude valorizovat podle výše penze,“ popisuje.

Upravené vládní sliby

Ústavní právníci poukazují na to, že nárok důchodců na zvýšení penzí v souvislosti s inflací jim vznikl podle současných zákonných pravidel. Podle Výborného má ale vláda čas na změnu valorizačního schématu až do 22. března.

Platí závazek dát v celkovém objemu 130 procent průměrné mzdy na platy učitelů.

„Data byla zveřejněna 10. února a běží padesátidenní lhůta, kdy má vláda prostor na to, aby vydala příslušné nařízení zvyšující důchody. V tomto období je legitimním právem vlády případně ten valorizační mechanismus upravit. Potom už ne, pak by to opravdu bylo protiústavní,“ tvrdí poslanec.

Čtěte také

Vláda mimo jiné aktualizovala své programové prohlášení, z nějž vypadl závazek zachovat současný systém valorizace důchodů. Stabilizace veřejných financí by ale podle premiéra Petra Fialy (ODS) neměla zhoršit situaci občanů, kteří se neobejdou bez pomoci státu.

Změnila se také pasáž týkající se vzdělávání, která původně slibovala ohodnocení pedagogických pracovníků na úrovni 130 procent průměrné mzdy. V aktualizované verzi se ale mluví jen o učitelích.

„Platí závazek dát v celkovém objemu 130 procent průměrné mzdy na platy učitelů. Je zde jasný příslib, aby se ty další profese, jako jsou mistři odborného výcviku nebo školní psychologové, posunuly v platových třídách. Ředitelé škol dostanou celý objem peněz a my chceme, aby dokázali ohodnotit ty kvalitní,“ uvádí Výborný.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Šárka Fenyková , ert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.