Dubrovník pokládá červený koberec - pro Mickeyho Rourka

30. červenec 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

V chorvatských restauracích buďte opatrní, pokud platíte eury. Obchody v centrálním Splitu hrozí, že kvůli odlivu turistů budou nuceny vyhlásit bankrot. Letovisko Biograd nabízí oblíbenou turistickou atrakci - soustavu trampolín nejen pro děti. Dubrovník navštíví hvězda stříbrného plátna - herec Mickey Rourke.

Pokud nebudete mít u sebe chorvatské kuny a budete chtít například v kavárně zaplatit eurem, většinou nebudete mít žádné problémy. Dejte ale pozor na to, zda kurz, který vám nabídnou mimo oficiální směnárny, není podezřele nevýhodný.

Místní média informují o kavárně v Šibeniku, kde na účtence za dvě kávy v ceně 14 kun stálo, že ekvivalent v eurech je 4,67, což je bezmála 35 kun. Majitelé tohoto podniku se hájili tím, že šlo jen o chybu v nastavení pokladny a tuto cenu ve skutečnosti nikomu neúčtovali. Po zásahu inspektorů přemrštěné ceny v eurech z účtenek odstranili.

Zatímco hotely a apartmány zatím letos příliš nepocítily odliv turistů, jiné podniky si čím dál více stěžují na hospodářskou krizi. Mezi nimi jsou i obchody v centru Splitu. Některým dokonce hrozí, že zkrachují. Turisté ale mohou na druhé straně využít toho, že obchodníci nabízejí i velké slevy na veškeré zboží.

V Dubrovníku chystají červený koberec. Na tamější filmový festival, který se koná v druhé polovině srpna, přijede herecká hvězda první velikosti - Mickey Rourke. Americký herec propaguje po světě svůj nový, kritikou i diváky dobře hodnocený film Wrestler, kde hraje stárnoucího zápasníka.

Jednou z atrakcí, které nabízí letovisko Biograd, je takzvaný jumping park neboli soustava trampolín, na kterých si mohou návštěvníci zaskákat. Přes den této možnosti využívají hlavně děti, ale atrakce je otevřená i pro dospělé. Jak upozornily místní noviny, nedávno u vstupní brány přibyl nápis, který sděluje, že ženy nad 18 let, které se rozhodnou skákat nahoře bez, budou mít vstup zdarma.

Majitel tak reagoval na kratochvíli několika českých turistek, které si chodily ve večerních hodinách zaskákat takříkajíc "nalehko". Zakrátko se prý staly populárními po celém Biogradu.

Kam můžete zajít dnes večer? Ve Splitu na Peristilu na operu Giuseppe Verdiho Don Carlos. Začátek je v 21 hodin. V Solinu koncertuje dnes večer jedna z nejpopulárnějších chorvatských zpěvaček Jelina Radan se skupinou Meritas. V Dubrovníku o půl desáté začíná v atriu Kněževa dvora koncert klasické hudby se sólisty Robertem Belinečem a Miranem Vaupotičem.

Bankovní kurzy:
Pokud budete měnit peníze, Zagrebačka banka vám dá za 100 českých korun 28,10 kun, za euro v této bance dostanete 7,28 kun.

Pohonné hmoty:
Ceny pohonných hmot u sítě INA: eurosuper je za 7,44 kun a eurodiesel za 6,67 kun.

Doprava:
Podle místního autoklubu musí řidiči počítat se zvýšeným provozem především na dálnicích A1, A2 a A3, a to v obou směrech. Zvýšený provoz je i na všech hlavních hraničních přechodech.

Menší kolony se mohou objevit u turistických center.

Počasí 31. července:
I zítra bude na Jadranu teplé a převážně slunečné počasí. Místy se může objevit mírná oblačnost s velmi nízkou pravděpodobností přeháněk nebo bouřek. Vítr slabý nebo mírný bude měnit směr. Nejnižší teploty 22 až 26 stupňů, přes den pak 31 až 36 stupňů Celsia. Teplota moře 23 až 27 °C.

Upozornění pro jachtaře: Na severním Jadranu bude v noci foukat svižný severovýchodní vítr, který může místy dosáhnout 30 až 40 uzlů.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu