Dubrovník bude lákat i na jeskyni pod letištěm

18. červenec 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatsko letos zvýšilo pokuty za dopravní přestupky a policisté jsou většinou při kontrolách neoblomní. Dubrovník bude mít brzy novou atrakci. Přímo pod tamějším letištěm je krápníková jeskyně, která by měla být v nejbližší době otevřena pro návštěvníky.

Chorvatsko letos zvýšilo pokuty za dopravní přestupky a policisté jsou většinou při kontrolách neoblomní. Mezi nejčastější přestupky patří jízda bez zapnutého bezpečnostního pásu, za kterou se platí 500 kun. Tolerováno je 0,5 promile alkoholu v krvi, ale jen pokud se řidič nedopustí žádného přestupku. Pokud ano, tak zaplatí nejen za konkrétní přestupek, ale ještě 700 kun za řízení pod vlivem alkoholu. V případě, že řidič překročí povolenou hranici alkoholu v krvi, činí pokuta nejméně 1000 kun. Stejně jako při překročení rychlosti o více než 20 km/h v obydlených oblastech a více než 30 km/h na dálnici.

Dubrovník bude mít brzy novou atrakci. Přímo pod tamějším letištěm je krápníková jeskyně, která by měla být v nejbližší době otevřena pro návštěvníky. Přístup do ní byl zakázán v roce 1962, kdy se začalo budovat dubrovnické letiště. Znovu byla otevřena pro veřejnost na omezenou dobu v loňském roce. Jeskyni, která se nachází 30 metrů pod místem, kde stojí letadla, bude moci kvůli ekologickým opatřením navštívit jen 5 skupin po 25 lidech denně.

Reportéři deníku Slobodna Dalmacia vyrazili zjistit ceny a možnosti ubytování ve Splitu. Předstírali přitom, že jsou cizinci, kteří nemluví chorvatsky. Nejlepší nabídka, jakou se jim podařilo vyjednat, byl pokoj s koupelnou za 250 kun na noc. Konkurovat jí mohla jen podobná za 20 euro na noc, to ale nikoli za pokoj, ale za osobu. Celou dobu zkoušeli mluvit anglicky, ale museli konstatovat, že u soukromých ubytovatelů prakticky neměli šanci se s angličtinou dorozumět, narozdíl od němčiny nebo italštiny.

V Solinu dnes začíná festival etnohudby, který potrvá do zítřka. Vystoupí na něm několik zahraničních i domácích zpěváků a skupin, které se hlásí ke stylu world music. Místní média festival označují na mimořádně dobře obsazený.

Kurzy měn

Pokud budete měnit peníze, máme pro vás pro srovnání kurz, který dnes nabízí Zagrebačka banka. Za 100 českých korun byste v tomto finančním ústavu dostali 30 kun 14 lip. Jedno euro pak tato banka vykupuje za 7 kun 16.

Ceny PHM

K cenám benzínu jen velmi krátce, protože se nijak zásadně nemění. Síť INA prodává Eurosuper s oktanových číslem 95 za 9 kun 65, naftu za 9, 93. LPG, pokud jezdíte na plyn, stojí 3,35.

Jak to vypadá na silnicích v Chorvatsku? Na všech hlavních silnicích a dálnicích je ve směru do Chorvatska a k pobřeží hustý provoz. Před tunelem Mala Kapela na dálnici A1 je ve směru k moři několikakilometrová kolona.

Kolona je také před mýtnou branou na sjezdu Lučko. Velmi silný provoz je také na staré karlovacké silnici. Občasné zácpy se mohou tvořit i na jadranské magistrále prakticky u všech turistických oblastí. Zvýšené opatrnosti je třeba dbát v místech, kde prší a jsou mokré vozovky. Na hraničních přechodech Kaštel a Plovanije je hustý provoz v obou směrech, na přechodech Pasjak, Rupi, Macelj a Bregana jen na vjezdu do Chorvatska.

Předpověď počasí na 19. 7.

Má být převážně slunečno a teplo. Jen v oblastech dále od pobřeží by se mohly objevit menší přeháňky. Vítr bude foukat mírný, severozápadní. Ranní teploty 18 až 24 stupňů, denní 30, na některých místech až 32 stupňů Celsia.

Teplota moře: Od 23 stupňů na některých ostrovech, do 26 stupňů, které hlásí například Poreč.

Meteorologové vydali následující upozornění pro jachtaře: Na severním a zpočátku i na středním Jadranu se mohou objevit nevere. Na severu také místy může vát severovýchodní vítr o síle 36 uzlů.

autoři: mkp , bum
Spustit audio

Více z pořadu