Druhá nejsledovanější fotbalistka Evropy chytá za Slavii: s Bárou Votíkovou o fotbalu a videích

14. prosinec 2018
Rozhovor VR a MM

Fotbalistky, které kopou v nejlepších českých týmech, musí vedle sportovní kariéry pořád ještě pracovat. Možná ani nevíte, že vám dělá účetnictví reprezentační útočnice nebo vám točí pivo prvoligová záložnice. „V těch nejlepších českých klubech se už teď dá z platu uživit, ale není to žádná sláva,“ říká Bára Votíková, která vedle fotbalu rozjela úspěšnou kariéru na YouTube.

Holky mají různé brigády, od účetnictví až po marketing. Někdo dělá servírku nebo prodavačku ve sportu, spousta holek u toho studuje,říká Bára s tím, že situace se postupně zlepšuje. Tak za deset let už podle ní fotbalistky Sparty nebo Slavie nebudou muset vedle fotbalu pracovat.

Bára Votíková je fotbalová brankářka SK Slavia Praha a zároveň sledovaná vloggerka, autorka vtipných lifestylových skečů. Její videa jsou plná sebeironie a parodií a vedle hraných scének nabízí i nahlédnutí na tréninky, zápasy a do šaten špičkového českého holčičího fotbalu. Začínala v TJ Sokol Plasy, kde hrála ve smíšeném týmu, pak přešla do dívčího týmu FC Viktoria Plzeň a nakonec se přesunula do Prahy, kde chytá za SK Slavia Praha. Na sociálních sítích je s kompletním zásahem sedm set tisíc druhou nejsledovanější fotbalistkou v Evropě.

 

Já jsem vždycky vyhledávala spíš klučičí společnost, abych si mohla hrát na vojáky a s autíčkama a k tomu fotbal. Máma ze mě byla jednu dobu úplně nešťastná, protože když mi bylo asi sedm, tak jsem chtěla do války a hrozně jsem to hrotila. Chtěla jsem zbraně, granáty a vojenský oblečení a na počítači jsem pořád hrála vojenský hry, máma ze mě byla úplně na prášky, směje se Bára.

K fotbalu Báru přivedl děda, který sám dřív hrál fotbal a hokej. V mládežnickém klubu TJ Sokol Plasy byla ze začátku jediná holka mezi kluky. Holky, co hrajou mezi klukama, jsou otrlejší, odolnější a možná víc soutěživý, říká o své zkušenosti, kterou ukončila, když šla do puberty. Poznámky kluků pro ni v tu chvíli začaly být příliš a přešla do holčičího týmu FC Viktoria Plzeň. Po pár letech pak přešla do hlavního města, kde od roku 2014 hraje za SK Slavia Praha.

V tvých videích je častým tématem spolubydlení, jak brzy ses osamostatnila od rodičů?

V sedmnácti jsem šla hrát za Slávii do Prahy a bylo to úplně nejlepší. V tomhle věku vypadnout od rodičů, přistěhovat se do velkého města a dělat si, co chceš! Ale často jsem jezdila domů, protože jsem ještě chvíli chodila na střední u nás v Plasích. Dojížděla jsem tak třikrát do týdne.

Jaké to je, stát v bráně? Jaká je psychologie brankáře a jak se s tím vyrovnáváš?

Brankářství je individuální sport v rámci kolektivního sportu. O brankářích se říká, že jsou jiný, že jsou divný. Ale brankář má z týmu největší zodpovědnost. Je to jedna z nejnáročnějších pozic na psychiku. Když já udělám chybu, tak je z toho gól a tu chybu vidí úplně všichni a všichni si ji pak pamatujou. Kdybych v jednom zápasu udělala spoustu hezkých zákroků a pak bych udělala jednu fatální chybu, tak si všichni budou pamatovat jenom tuhle věc.

Jak je to s tvými zahraničními ambicemi? Pár nabídek už přišlo, ale žádnou jsi zatím nepřijala.

Už dlouho řeším, že bych chtěla jít do zahraničí. Teď mám nového agenta, který jedná s Arsenalem. Mám ale ještě na rok a půl smlouvu se Slavií, tak záleží na tom, jestli mě koupí. Na druhou stranu na to ale úplně netlačím, protože tady mám svoji YouTube kariéru a nemám v sobě ambici dostat se ve fotbalu, co nejdál to jde, a být ta nejlepší brankářka na světě. Chci si to jen zkusit v zahraničí, zažít si, jaké to je.

Tribuna: Proč je Ester Ledecká lidský billboard? Sponzorské válce vévodí výhrůžky, boj o centimetry i manipulace jejího otce

Ester Ledecká po senzačním vítězství v ženském Super-G

Moderátoři magazínu Tribuna v již tradiční sestavě Vojta Jírovec, Martin Vait a Vojta Ondráček se na prahu nové lyžařské sezóny ptají, komu patří Ester Ledecká. O lyžařsko-snowboardovou obojživelnici se vede nelítostná sponzorská válka, která může skončit i změnou občanství. Nezůstalo ale pouze u zákulisních bojů na zasněžených svazích, ale na přetřes přišly i kauzy z fotbalové kriminalistiky či sportovní disciplinace pasažerů v ruském metru.

Na druhou stranu když nebudeš chtít být první, tak nikdy první nebudeš. A řada úspěšných zahraničních fotbalistů nějakým způsobem propojuje oba světy, fotbal a sociální média. Mají super sledované instagramy a další sociální kanály a jsou to silní influenceři, myslíš, že bys to nedovedla spojit?

Myslím si, že bych neměla na videa dost času, hlavně proto, že je chci posunout někam úplně jinam. Ne vlogy, ale skeče, komedii, tu bych ráda zvedla nahoru. Chci se zaměřit na kvalitu, ne na kvantitu a udělat z toho spíš krátké filmy než skeče, kde jsem jenom já. Když se ale teď třeba povede, že mě osloví Arsenal, tak tam prostě půjdu. Protože videa můžu víc rozjet až o pár let později. Kdyby se to stalo, tak by určitě mělo smysl začít točit v angličtině, abych měla větší zásah. Spoustu lidí by určitě zajímal příběh holky, co se dostala z TJ Plasy až do Arsenalu. V souvislosti se sledovaností fotbalistů na sociálních sítích je docela zajímavý, co zjistil můj agent. Spočítal, že jsem druhá nejvlivnější fotbalistka v Evropě, přestože mám zásah jen na české a slovenské scéně. Přede mnou je jedna holka z Nizozemska, která má na všech platformách dohromady asi 800 000 sledujících, a já mám okolo 700 000.

Jak se Bára vyrovnává s psychickým a fyzickým tlakem v bráně? Jak se jí v Česku žije jako úspěšné mladé fotbalistce s ambicemi na zahraniční kariéru? Jak vznikají její ironická videa a proč odmítla reklamy na chipsy a čokoládu? Jak zafungovalo její zapojení do kampaně Amnesty International #STOJIMSIZASVOBODOU a jak se staví k propojování youtuberství a aktivismu? Poslechněte si rozhovor s Bárou Votíkovou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.