Dr. Karel Ježek: Aktivace vzpomínek v paměti

14. březen 2012
Vstupte!

Dnešní Vstupte! věnujeme tématu „aktivace vzpomínek v mozku”, o kterém český vědec Karel Ježek spolu s kolegy nedávno publikoval článek na stránkách prestižního časopisu Nature. Repríza dnešního Vstupte! zároveň odkazuje k úspěchům české vědy v loňském roce.

Neurofyziolog dr. Karel Ježek se narodil v roce 1973, absolvoval Lékařskou fakultu UK v Plzni. Pracuje v oddělení Neurofyziologie paměti ve Fyziologickém ústavu AV ČR. Pracoval také v norském Trondheimu v Centru pro biologii paměti a systémové neurovědy. Stejné téma mají i jeho přednášky a přednáškové kurzy na Karlově univerzitě z fyziologie paměti a jiných neurovědních oblastí.

V roce 2010 publikoval jako jeden z autorů v časopise Plos Biology výsledky výzkumu, který nabízí vysvětlení mechanismu vzniku posttraumatické stresové poruchy, při níž dochází k nežádoucí asociaci mezi akutním stresem a jinými, původně nesouvisejícími vzpomínkami. Na podzim loňského roku zveřejnil v časopise Nature společně se svými kolegy unikátní metodu umožňující detailní popis procesu aktivace paměti na úrovni jednotlivých neuronů.

Zítra ve Vstupte!:

Možná jste na pultech knihkupectví zahlédli titul Verba docent, exempla trahunt, který na základě latinských citátů vysvětluje pravidla tohoto jazyka. Už první pohled prozradí, že rákoska a nekonečná nudná opakování jsou pouze rekvizity z filmu. Kouzlo latiny PhDr. Jan Kalivoda poodhalí v pořadu Vstupte! s premiérou 15. března od 11 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.