Dovolené, kam jezdíme a jak se mění naše zvyky

26. červenec 2004
Vaše téma

Vaše téma je tentokrát o dovolené. Kam jezdíme, jak se mění naše zvyky? Jsme ochotni utratit za dovolenou víc než v minulosti? Jsme náročnější, co se týká služeb? O tom všem teď budeme mluvit s ředitelem společnosti Mag Consulting, analytikem cestovního ruchu, Jaromírem Beránkem. Přeji dobrý den.

Jaromír Beránek: Dobrý den přeji.

Nejvíce Čechů, letos vlastně je to už tradice, vyjíždí do Chorvatska. Co se nám na této zemi podle vás tak líbí?

Jaromír Beránek: Do Chorvatska vyjede v letošním roce zhruba 1 milion našich občanů.

Je to tedy víc než vloni třeba?

Jaromír Beránek: Je to o málo víc než vloni. Přispívá k tomu i velmi chladné počasí. Do Chorvatska naši občané jezdí především individuálně a je to velmi dobrá dojezdová vzdálenost a v podstatě minimální jazyková bariéra a proto je tolik oblíbené.

Tradičně druhým nejoblíbenějším cílem je Slovensko, které je nám samozřejmě blízké. Co na Slovensku nejvíc vyhledáváme?

Jaromír Beránek: Na Slovensku se Čechům nejvíce líbí Tatry, jak Nízké, tak Vysoké. A taky zde neexistuje v podstatě žádná jazyková bariéra a využívají zde širokou plejádu hotelů, které navštěvovali mnohdy i v minulosti.

Pane Beránku, dá se říci, že Češi vydávají za dovolenou rok od roku víc, nebo jsou ty výdaje v průměru stejné?

Jaromír Beránek: Můžeme říci, že Češi si stále na dovolených dopřávají lepší služby. V minulosti, někdy před 5, 7 lety, se zcela běžně ubytovávali pouze ve 2hvězdičkových hotelech, dneska již takovým klasickým standardem jsou 3 hvězdy a v okrajových obdobích, třeba květen, červen, září, říjen, 4hvězdičkové hotely. Ano, Češi vynakládají na dovolené více finančních prostředků, než tomu bylo v minulosti.

Teď jste mi vlastně odpověděl na otázku, kterou jsem měl připravenou. Jestli jsou naše požadavky na služby v zahraničí srovnatelné s jinými turisty nebo jestli jsme pořád ještě o něco skromnější a snažíme se ušetřit? Už to asi tak není úplně?

Jaromír Beránek: Úplně to tak není, i když v mnoha případech ještě za německou klientelou zaostáváme, ale Češi jsou v podstatě již na běžné úrovni ostatních občanů Evropské unie.

Chtějí Češi na dovolené spíše poznávat a nebo si jenom odpočinout?

Jaromír Beránek: V minulosti naprostá většina Čechů, kteří cestovali do Středomoří, se snažili, jak se říká, válet na pláži a odpočívat, dnes zhruba jedna polovina našich turistů již chce během letní dovolené určitý pohyb, ať je to pěší turistika a nebo vodní sporty podél mořských pláží.

Jaký je zájem o domácí turistiku?

Jaromír Beránek: V posledních dvou, třech letech nám zájem o domácí turistiku velmi výrazně roste. V loňském roce to bylo o více jak o 15 procent. Předpokládáme, že k určitému nárůstu dojde i v letošním roce. K velmi oblíbeným destinacím, pochopitelně během léta, patří okolí nádrží, tedy nádrže a vodní plochy a v zimě především horská turistika.

Ještě povězte, jestli už máte dovolenou za sebou.

Jaromír Beránek: Dneska večer na ní odjíždím.

Prozradíte kam?

Jaromír Beránek: Ano, na řecký ostrov Sámos.

Tak si to tam užijte. To byl analytik cestovního ruchu, ředitel společnosti Mag Consulting, Jaromír Beránek. Hezkou dovolenou, nashledanou.

Jaromír Beránek: Taky nashledanou.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: heš
Spustit audio

Více z pořadu