Dotace tvoří významnou část příjmů Agrofertu, jeho zisky se loni propadly, uvádí analytička

13. prosinec 2018

Evropský parlament ve čtvrtek schválil usnesení vyzývající Evropskou komisi k přijetí kroků ve věci možného střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO). Mimo jiné požaduje pozastavení evropských financí pro skupinu Agrofert do doby, než bude střet zájmů plně vyšetřen a vyřešen.

Babiš Agrofert vlastnil do roku 2017, kdy ho kvůli novele zákona o střetu zájmů převedl na dva svěřenské fondy. Podle analýzy Evropské komise ale ze společnosti přesto dále profituje.

Čtěte takéEvropský parlament ke střetu zájmů Babiše: poslanci drtivou většinou podpořili zastavení dotací Agrofertu

Nyní je na Komisi, aby podnikla další kroky k vyšetření případu a vyvinula mechanismus, který bude bránit střetu zájmů při čerpání dotací v celé Unii. Komisař pro rozpočet Günther Oettinger oznámil, že v lednu proběhne audit všech výplat za uplynulé rozpočtové období.

Ministerstvo financí už potvrdilo, že Komisi nebude posílat žádosti o platby spojené s Agrofertem. Jeho mluvčí Karel Hanzelka ale řekl, že Agrofert plní veškeré podmínky čerpání dotací a pro usnesení europarlamentu nevidí důvod. Jaké budou jeho reálné dopady?

„Peníze chodí primárně z českého rozpočtu a teprve až zpětně se na úrovni státu žádá o jejich proplacení z Evropské unie,“ vysvětluje analytička Českého rozhlasu Jana Klímová.

Vítaný příjem

Státní zemědělský a intervenční fond tak prý už od srpna, od kdy platí přísnější unijní legislativa proti střetu zájmů, Agrofertu neproplatil žádné dotace na nové projekty, letos už ale uvolnil peníze na dva starší projekty z let 2016 a 2017.

Jiří Pehe: Pro Babišovy problémy je Česká republika malá

Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš se považuje za politika evropského formátu. Často cestuje do zahraničí a dělá mu dobře, když ho kamery zabírají v přítomnosti jiných evropských politiků.

„Agrofert jen loni získal na dotacích 2,1 miliardy korun, což byla dosud rekordní suma. V roce 2013, když Andrej Babiš ještě nebyl ve vládě, firma získala 1,13 miliardy korun,“ uvádí reportérka Radiožurnálu.

Celkové tržby koncernu pak loni byly 155 miliard korun, ovšem čistý zisk se loni propadl o 40 procent na necelých 5 miliard. Čistý příjem na dotacích proto tvoří významnou položku, klíčové jsou především tzv. přímé zemědělské platby, které dostává každý zemědělec na hektar půdy nebo chovaná zvířata.

„Na nich Agrofert loni získal 1,3 miliardy korun. Dalších 607 milionů pak dostal v investičních dotacích na pořízení strojů, technologií nebo nemovitostí – třetinu z této částky tvořila dotace na stavbu pekárny v Německu,“ přibližuje Klímová.

Česko mimo ohrožení

Šéfredaktorka serveru Euractiv.cz Aneta Zachová se nedomnívá, že by pozastavení dotací pro Agrofert negativně ovlivnilo celkové čerpání evropských peněz.

David Klimeš: Andrej Babiš sliboval bohatší Česko. Místo toho sám stojí peníze

David Klimeš

Evropský parlament čeká ve čtvrtek hlasování o možném střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše a dotacích pro firmu Agrofert. Část poslanců navrhuje rezoluci, podle které by společnosti neplynuly žádné dotace do doby, než bude mít případ Andreje Babiše jasný závěr. Komentuje David Klimeš z týdeníku Ekonom.    

Česko nejvíce dotací pobírá na kohezní programy, například na investice do dopravní infrastruktury. Další prostředky pak plynou do rozvoje kvality života ve městech a obcích prostřednictvím Integrovaného regionálně operačního programu.

Případné zastavení dotací pro celou Českou republiku by tak byla obrovská finanční rána. „Evropské fondy mají velmi pozitivní vliv na českou ekonomiku, v současném programovém období od roku 2014 do roku 2020 máme k dispozici přes 600 miliard korun. Tyto peníze by pak chyběly v regionech, které to potřebují nejvíce,“ uzavírá.

autoři: Jan Burda , ert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.