Dotace pro Čapí hnízdo je prokázaný podvod. Nebyl důvod zprávu OLAF nezveřejnit, říká Wagenknecht

12. leden 2018

Hospodářské noviny zveřejnily kompletní znění zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o vyšetřování dotace pro Čapí hnízdo. V závěrech zprávy se píše o podezření na porušení českého národního práva i práva Evropské unie. Evropská komise má podle úřadu právo odmítnout poskytnutí finanční podpory pro farmu. Proti zprávě OLAF se ohradila společnost Imoba, která Čapí hnízdo vlastní.

Deník tvrdí, že zveřejnit zprávu v plném rozsahu bylo ve veřejném zájmu. „Jde o kauzu, která se týká současného premiéra České republiky. Každý, kdo si tu zprávu prostuduje, zjistí, že spousta těch informací už byla v uplynulých letech, týdnech i dnech publikována,” říká šéfredaktor Hospodářských novin Martin Jašmínský.

Podle Jašmínského vedli podobnou debatu v Maďarsku, kde OLAF vyšetřoval korupci při stavbě tamního metra. Maďarský úřad pro ochranu osobních údajů nakonec došel k závěru, že výsledky šetření mají být veřejné, protože se týkají prostředků z centrálního rozpočtu a Evropské unie.

Trestní stíhání


Velmi pečlivě jsme tu zprávu prostudovali a došli k závěru, že tam opravdu není nic, co by nemohlo být zveřejněno. Martin Jašmínský

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman již dříve upozorňoval na fakt, že je zpráva OLAF součástí trestního spisu.

„Osobně tam nevidím důvod pro to, aby se v současné chvíli, na počátku trestního stíhání, zveřejňovaly nějaké dokumenty,” říká.

Šéfredaktor Hospodářských novin Martin Jašmínský podle svých slov nezveřejnění zprávy zvažoval. „Státní zastupitelství doporučilo tu zprávu nezveřejňovat, což ministerstvo financí vyslyšelo. Velmi pečlivě jsme tu zprávu prostudovali a došli k závěru, že tam opravdu není nic, co by nemohlo být zveřejněno, co by mohlo jakkoliv zkomplikovat práci vyšetřovatelů,” tvrdí.

Chybí souhlas

Podle právníka a ředitele Diplomatické akademie a nového poradce Andreje Babiše Cyrila Svobody se ale zpráva rozhodně zveřejňovat neměla, protože k tomu chyběl souhlas, v tomto případě státního zastupitelství.

„Posouzení kohokoliv, včetně novinářů, že to má vidět veřejnost, není v žádném případě argument,” myslí si.

V úvodu zprávy je přitom napsáno, že je veřejná. To je také jedním z důvodů, proč zprávu Hospodářské noviny zveřejnily. Podle právníka Cyrila Svobody je přesto souhlas státního zastupitelství, ministerstva nebo Úřadu pro ochranu osobních údajů důležitý.

Čapí hnízdo

Vlastník Čapího hnízda, společnost Imoba, se proti zprávě OLAF ohradila. Trvá na tom, že evropskou dotaci pro Čapí hnízdo získal projekt podle platných pravidel.

V redakčním překladu zprávy OLAF se píše o podezření z podvodu a poškozování zájmů Evropské unie. Policie žádá sněmovnu o vydání premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedu hnutí Jaroslava Faltýnka. Mandátový a imunitní výbor vydá doporučení v úterý a ještě ten den by o vydání nebo nevydání mohla rozhodnout i Sněmovna.

Prokázaný podvod


Případ firmy, která je ovládaná premiérem, je unikátní. Jde o exces a velice negativní zprávu pro Českou republiku. Lukáš Wagenknecht

Předseda nezávislého a nestranického think tanku Good Governance a bývalý náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht se domnívá, že na přístup k informacím ze zprávy OLAF má veřejnost právo.

„Podle evropského nařízení, které se týká zveřejňování informací, není žádný důvod, aby ta zpráva nebyla zveřejněná. Už jsme o ni přímo požádali, 22. ledna bychom měli dostat zpětnou vazbu přímo od Evropské komise,” říká.

„V primární fázi tu jsou dvě roviny - evropská, kde už víme, že projekt farma Čapí hnízdo byl podle evropského práva podvod, konstatovala to samotná Evropská komise. České právo se pak týká trestně-právní roviny konkrétních fyzických osob. Samotný úřad doporučil českým orgánům, aby to šetřily, ale není kompetentní prohlásit, že to byl trestný čin,” vysvětluje Wagenknecht.

Babiš jako unikát

Wagenknecht upozorňuje na to, že OLAF je nezávislý na Evropské komisi. Nařčení společnosti Imoba z podlehnutí tlaku politiků proto považuje za nesmysl.

„Chápu, že se prokazatelně podvodná společnost mediálně brání. Má k tomu i nástroje, vlastní mediální dům. Je to nicméně nesmysl,” říká.

OLAF se mimo zaměření na podvody soustředí i na korupční jednání. „Případ firmy, která je ovládaná premiérem, je unikátní. Jde o exces a velice negativní zprávu pro Českou republiku,” myslí si Wagenknecht.

autoři: rkr , Michael Rozsypal
Spustit audio