Dotace křiví trh a rozdělují se bezmyšlenkovitě, tvrdí zakladatel webu Dotační parazit

3. říjen 2017

Kdo v České republice čerpá evropské a jiné dotace? Zjistit to vyžaduje zdlouhavé hledání v několika navzájem nekompatibilních databázích. Změnit to má projekt Dotační parazit, který v úterý spustil auditor a bývalý náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht. „Náš parazit dokáže vytáhnout data z několika registrů a nabídnout je uživateli v jednom komplexním přehledu. Uvidíte, jaké daná společnost pobírá investiční pobídky nebo dotace ze strukturálních fondů a národních prostředků,“ vysvětluje.

„Pokud dotace směřují k veřejným subjektům, je to jen jiná forma jejich financování. Ale když dostane podporu podnikatel, který působí na určitém trhu, tak tím zároveň ten trh křivíte. Je to velice citlivé, protože někoho podpořím, ale jiného tím třeba zlikviduji,“ podotýká Wagenknecht.


Web Dotační parazit umožňuje třídit dotace podle dotačních programů, podle úřadu, který ji poskytl, podle sídla nebo právní formy příjemce.
Je také možné odhalit firmy založené těsně před udělením dotace nebo zda její příjemce poskytl dar některé politické straně.

Setkal se s případem jednoho severočeského podnikatele, který získal dotaci sto milionů korun na novou pekárnu. „Začal péct chleba a všichni ostatní museli zlevňovat, protože on měl vstupní investici krytou z dotace. To je špatný příklad veřejné podpory,“ zdůrazňuje. Systém dotací je podle Wagenknechta u nás nastaven tak, že podporu dostávají i velké podniky.

„Smysl má dát peníze nějakému start upu, který pak začne zaměstnávat lidi a platit daně. Ale když dáte dotaci velké firmě, která ji vlastně nepotřebuje, tak jen podpoříte její výnosy. A to je špatně,“ zdůrazňuje předseda think tanku Good Governance.

Vinen je poskytovatel, ne příjemce

Současným trendem je omezování dotací na malé a střední podniky, a to především v Rakousku a Německu. „Je to otázka na naší politiky, proč s penězi takto nakládají. Myslím, že nemají jasno v tom, zda více podporovat střední vrstvu, nebo jen velké a bohaté, kteří pak ty malé likvidují,“ zamýšlí se.


Systém dotací mi extrémně vadí. Nebudu to ovšem vyčítat jejich příjemcům, ale tomu, kdo ty dotace poskytuje.Lukáš Wagenknecht

Jedna věc je myšlenka a druhá pak její realizace. V minulosti například byla velkým tématem podpora cestovního ruchu, což je podle Wagenknechta dobrý nápad. Výsledkem ale bylo to, že se Česká republika stala velmocí co do počtu golfových hřišť, na které těžko bude někdo ze zahraničí jezdit.

„Nemůžu příjemcům vyčítat, že dotace pobírají. Ale ten, kdo je poskytuje bez přemýšlení, ničí konkurenční prostředí. Pokud nepodporujeme novou oblast, která by potřebovala podpořit a byla by pro společnost přínosná, je to křivení trhu,“ tvrdí Wagenknecht.

Kolik peněz se v Česku každoročně přerozděluje v rámci dotací? A co všechno se podporuje? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.