Dotace budeme navyšovat, ale nemůžeme dotovat byznys dodavatelů a snažit se musí i dopravci, říká k zavádění systému ETCS na železnici ministr Havlíček

3. březen 2020

Všechny vlaky na hlavních tratích v Česku musí mít do pěti let evropský zabezpečovací systém ETCS. Systém kontroluje pohyb a polohu vlaků, a pokud by některý například projel na červenou, okamžitě ho zastaví.  Zabudování systému do jedné starší lokomotivy může stát až 13 milionů korun. Vypsané dotační programy pokryjí jen zhruba polovinu nákladů, tvrdí Vladimír Kampík ze společnosti AŽD. Ministerstvo podpoří nabídky za férové ceny, slibuje ministr dopravy Karel Havlíček.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.