Dostat chemické zbraně v Sýrii pod kontrolu. To je nejdůležitější, myslí si europoslanci

11. září 2013

Vojenský zásah proti režimu Bašára Asada se odkládá, Damašek přistoupil na návrh Ruska, podrobit své chemické zbraně mezinárodní kontrole. Situace v zemi sužované už dva a půl roku občanskou válkou se ale nijak nemění. Ve strachu před násilím ze strany armády i islamistických ozbrojenců uprchlo ze země na dva miliony lidí. Půl milionu z nich je v Turecku. Uprchlické tábory jsou plné, a mnozí tak zůstávají na ulici, odkázáni jen sami na sebe.

Podobný obrázek nabízí i divoký kemp poblíž přechodu nedaleko tureckého města Kilis. Uprchlíci líčí život v bombardovaném syrském Aleppu, i strach z použití chemických zbraní, tak jak to podle nich režim udělal v Damašku. Váhání Západu běženci nerozumí: „Kdyby skutečně chtěla Amerika skončit s Asadem, udělala by to už dávno. Když šli do Iráku, nikoho se neptali. V čem je situace v Sýrii jiná?“

Uprchlíci přežívají v divokém kempu v chatrčích z kartonu a dek. K dispozici mají jen pár kohoutků na vodu, toalety místní uzamkli, a tak musí chodit do dva kilometry vzdálené mešity. Do uprchlického tábora se nedostali. Je přeplněný.

Zapojila se do syrského konfliktu dostatečně Evropa? Podle europoslance za ČSSD Libora Roučka je skutečně jediným možným dlouhodobějším řešením diplomatické řešení. V Sýrii probíhá občanská válka, kde ale podle něj není možné jasně určit strany černobíle, „kde ti dobří bojují proti těm špatným.“ S tím souhlasí i europoslanec za ODS Jan Zahradil. Nicméně se domnívá, že k vojenskému zásahu ještě dojít může, i když není jeho jednoznačným zastáncem: „Je tady snaha předejít humanitární katastrofě, je tady snaha předejít občanské válce ještě většího rozsahu. V tuto chvíli to možná může vést k určitému zklidnění situace, ale já bych si na to příliš nevsázel,“ myslí si Zahradil.

Odklad vojenského zásahu europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf považuje za vítězství zdravého rozumu, spíš než za vítězství Ruska. „Diplomatické řešení a souhra velmocí je to nejlepší, co si pro tuto chvíli můžeme přát,“ říká Ransdorf. Nedojde-li ke spolupráci velmocí, pak v regionu prudce stoupne vliv Íránu. Souboj o vliv v regionu ale probíhá v různých podobách na všech zainteresovaných stranách, domnívají se čeští europoslanci.

Za hranicí Sýrie, v uprchlických táborech v okolních zemích, jsou dva miliony lidí. Další čtyři miliony jsou v pohybu v rámci Sýrie. Pokud jde o vážnou humanitární krizi, pak Libor Rouček se domnívá, že Evropská unie pomáhá dokonce víc, než Spojené státy. Co se týče chemických zbraní, většina z nich je v rukou režimu Bašára Asada, a je tedy teď šance dostat je pod kontrolu. To je podle europoslanců momentálně nejdůležitější.

autor: obo
Spustit audio