Dosah je malý, ale dezinformace v Česku přesto ovlivňují názory napříč populací, říká šéf Centra proti terorismu a hybridním hrozbám

28. květen 2020

Pandemie onemocnění covid-19 je živnou půdou pro dezinformátory. Ti mohou nabádat třeba k pití dezinfekce, ale také obviňovat Evropskou unii ze zneužívání krize k pašování uprchlíků do Evropy.

Vážné dopady podle Centra proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH) dezinformace v období koronavirové krize neměly. Dosah lživých zpráv je prý ve srovnání s velkými médii malý.

„Přesto ale v řadě případů obsah skutečně ovlivňuje názory napříč populací,“ říká šéf CTHH Benedikt Vangeli. Česká republika je navíc údajně specifická v tom, že se dezinformace velmi dobře šíří prostřednictvím řetězových e-mailů.

Seniorka z Berounska vypila dezinfekční prostředek a se silným zvracením musela být převezena do nemocnice.

Čeští elfové a Evropské hodnoty

Úkol monitorovat lživé řetězové e-maily na sebe vzalo občanské hnutí Čeští elfové. Koordinátor „elfů“, který si přál zůstat v anonymitě, říká: „Zachytili jsme například e-mail, který obsahoval naprosto absurdní a vylhanou zprávu, že epidemii zneužily Spojené státy k obsazování Evropy.“

Dalším z projektů, které se snaží bojovat proti hoaxům a fake news, je bezpečnostní centrum Evropské hodnoty, která podle analytičky Veroniky Víchové zachytila třeba zprávy o nekompetentnosti Evropské unie. A objevila se dokonce i nařčení, že EU koronavirovou krizi zneužívá k tomu, aby propašovala více uprchlíků do Evropy.

autoři: Jana Magdoňová , marz
Spustit audio

Související