Dopravu na vytížené silnici u Bíliny řídí semafory, které patří soukromníkovi. Město je chce získat

9. květen 2022 15:29

Město Bílina na Teplicku se snaží získat do svého majetku semafory, které řídí dopravu na silnici I/13 z Teplic do Mostu. Světelnou křižovatku před dvaceti lety vybudoval majitel areálu stavebnin kvůli bezpečnému vjezdu a výjezdu. K následnému převodu na město, který tehdy schválili zastupitelé, už ale nedošlo. Před semafory se teď o pracovních dnech od rána tvoří fronty aut.

„No, lepší bylo, když byl ten semafor vypnutý – nedělaly se takové kolony. Zase ale, když jste vyjížděli ze stavebnin, tak dlouho trvalo, než se tam udělala mezera, abyste mohli vyjet. Takže je to hodně složitý,“ konstatuje Michaela Zieglerová, která do Bíliny jezdí z nedalekých Chotějovic.

Ladislav Čermák ve zmiňovaných stavebninách pracuje. „Když ty semafory nefungují, tak se odtud špatně odjíždí. Někdo zase říká, že je to průjezdné, když nefungují. Pro nás je to určitě lepší, když fungují. Zase se ale tady tvoří kolony,“ krčí rameny.

Semafory na silnici I/13 přestaly fungovat během pandemie koronaviru. Od přelomu února a března je světelná křižovatka zase funkční.

Město Bílina o provozu semaforů nerozhoduje

Podle starostky Bíliny, Zuzany Schwarz Bařtipánové z hnutí ANO, město o provozu rozhodovat nemůže.

Semafory u stavebnin v Bílině mají soukromého majitele

„Je to vždy na vlastníkovi. My jako město Bílina, ani jako městský úřad Bílina, v tom nijak vlastně v tuto chvíli nefigurujeme a nemáme jakoukoli kompetenci k tomu někomu říkat, co a jak má dělat. Jediný, kdo to může tomu vlastníkovi semaforů ukládat, je krajský úřad – odbor dopravy. Ale co může uložit, a jak to může uložit, to vám neřeknu, protože to prostě nevím,“ shrnuje Schwarz Bařtipánová.

To vysvětluje mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková: „Vlastník nemůže rozhodovat o tom, zda semafor poběží, nebo ne. Úřad rozhoduje o době a umístění semaforu, ale už potom nerozhoduje o podobě signálního plánu – ten se může v průběhu času měnit podle r různých podmínek a místní situace. Krajská úřad má informaci, že město chce získat semafory do svého majetku.“

Už rozjeté jednání o převodu semaforů teď pozastavilo úmrtí majitele semaforů – zatím se čeká na výsledek dědického řízení.

Podle vedoucího bílinského odboru dopravy, Oldřicha Jedličky, potřebují zastaralé semafory obnovu a pak bude možné lépe nastavit potřebné takty v řízení světelné křižovatky, aby nezpůsobovala zbytečné kolony.

Spustit audio

Související