Donášela prý gestapu i StB. Byla to ona, kdo identifikoval parašutisty? Osudové ženy: odbojářka Hana Krupková

25. duben 2020

Podle jejího života vznikl film Operace Silver A. Láska, tragédie, vězení, několikrát jen krůček od smrti a také blízkých setkání se zlem. S kým doopravdy spolupracovala? V dokudramatu účinkují Šárka Vaculíková, Marek Lambora nebo Veronika Lazorčáková. Hovoří badatel Jaroslav Čvančara.

Host: badatel Jaroslav Čvančara
Účinkují: Michal Balcar, Kateřina Holánová, Šárka Vaculíková, Marek Lambora, Veronika Lazorčáková, Viktor Javořík, Jan Vlasák a Petr Stach
Připravila: Ivana Denčevová
Napsal: Hynek Pekárek
Režie: Michal Bureš
Premiéra: 2. 6. 2017

Statečná a obětavá. Taková prý byla Hana Krupková (1921−1997). Do protinacistického odboje se ale prý zapojila i z touhy po dobrodružství. Také byla krásná. Dvakrát natolik okouzlila muže (gestapáka i estébáka), že přežila nepředstavitelné. Opakovaně se dostávala do vyhrocených situací.

Zachránil ji vztah s gestapákem?

Do odboje se rodačka z východočeské Chotěboře zapojila spolu s manželem Václavem, bývalým armádním důstojníkem. Pomáhali i parašutistům, za což většina lidí skončila na popravišti. Ne tak Krupkovi. Svým intimním vztahem s gestapákem jim totiž Hana zachránila životy.

Čtěte také

Byla to prý ona, kdo měl identifikovat mrtvé výsadkáře operace Anthropoid Jana Kubiše s Josefem Gabčíkem. Důkazy k tomu ale nejsou. Přesto byla po válce obviněna z konfidentství. Manžel za ní docházel do vězení a při jedné z návštěv tam i zplodili syna. Ten se pak ve vězení i narodil.

Život pod jinou identitou

I když jí nakonec pustili, manžel se s ní prý z politických důvodů rozvedl. Ze strachu z dalšího stíhání se Hana rozhodla emigrovat. Padla ale do pasti, z které ji nakonec měl dostat další milostný vztah. Tentokrát s obávaným estébákem Richtrem.

V dalších letech pak žila pod změněnou identitou. Ale ani v tomto případě důkazy o jejím spojení s StB neexistují. V roce 1968 požádala o vystěhování do Německa. Domů se vrátila až v 90. letech.

Tehdy se s ní setkal i historik Jaroslav Čvančara. „V mezních situacích heydrichiády a pak i koncem 40. let neváhala použít svých ženských půvabů. Ale nejen pro záchranu sebe, ale i svých blízkých. A i po těch letech na mě působila velmi příjemně,“ připouští badatel.

Životní osud Hany Krupkové zpracoval mimo jiné dvoudílný televizní film Operace Silver A (2007) Jiřího Stracha nebo divadelní hra Pankrác 45 (2015) Martiny Kinské.

Spustit audio

Související