Donald Trump: V čem je problém? Jen jsem nechtěl mít mokrou kravatu

26. červen 2020
Výrok týdne

Místo milionu jen pár tisíc lidí. Na předvolebním setkání v oklahomské Tulse to taky americký prezident Donald Trump náležitě komentoval. Prý za to mohou média, která voliče od účasti odrazovala. Část svého mítinku ale věnoval vysvětlení, proč si držel sklenici s vodou při pití oběma rukama.

Takže v čem je problém? Měl jsem pěknou červenou kravatu, hedvábnou, protože ty prostě vypadají lépe,... a nechtěl jsem mít na té kravatě vodu.
Donald Trump

Čtěte také

Reagoval tak na spekulace, které na základě několika videozáběrů pochybovala o Trumpově zdravotním stavu. Prezident měl těžkosti při zvedání sklenice a obtíže při chůzi po mírně nakloněné rovině.

V projevu dál napadal samotné demonstrace proti rasismu, které po celých Spojených státech reagovaly na násilnou smrt Afroameričana George Floyda, nebo hájil svůj postup proti pandemii koronaviru.

Původně byl mítink naplánovaný na den, kdy se v Tulse před téměř 100 lety odehrál masakr černošského obyvatelstva. Trumpovi kritici tvrdili, že volba místa i termínu byla gestem vůči některým prezidentovým podporovatelům, kteří hlásají nadřazenost bělochů.

Proč Trumpovi příznivci dorazili v tak malém počtu? Proč měl čtvrthodinový proslov o tom, jak se napil vody? Ve kterých amerických státech ztrácí podporu? Je to problém? Má vůbec člen Demokratické strany Joe Biden v podzimních prezidentských volbách nějakou šanci na vítězství?

Výrok týdne analyzují spolupracovník Českého rozhlasu a také serverů Alarm a Voxpot Matěj Schneider a amerikanista z New York University Prague Jakub Lepš (TOP 09).  

Spustit audio

Související