Donald Trump: Pojďme se dohodnout! Nebuďte hlupák

18. říjen 2019
Výrok týdne

Americký prezident Donald Trump napsal 9. října dopis svému tureckému protějšku Recepu Tayyipu Erdoganovi. Týkal se tureckého postupu na severu Sýrie. 

Trump píše:

„Vážený pane prezidente, pojďme se dohodnout! Vy nechcete být zodpovědný za masakr tisíců lidí a já nechci být zodpovědný za zničení turecké ekonomiky – a to udělám. Už jsem Vám dal malou ochutnávku s ohledem na pastora (Andrewa) Brunsona. Tvrdě jsem pracoval na vyřešení některých Vašich problémů. Nezklamte svět. Můžete udělat skvělou dohodu. Generál Mazlúm je ochoten s Vámi jednat a je ochoten udělat ústupky, které by v minulosti nikdy neudělali. Důvěrně přikládám kopii dopisu, který mi napsal a který jsem právě obdržel. Dějiny na Vás budou pohlížet v dobrém, pokud to uděláte správně a humánně. Pokud se nestanou dobré věci, navždy budete vnímán jako ďábel. Nebuďte tvrďák. Nebuďte hlupák! Zavolám Vám později.“

Výrok týdne analyzují Rudolf Jindrák, ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky a Vladimír Baar, politický geograf z Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity.

autoři: Jan Burda , jpr
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.