Domovenky pomáhají lidem s roztroušenou sklerózou, využilo je už na 2500 klientů. Přispět může každý

11. leden 2021 08:34

Domovenky pomohly už dvěma a půl tisícům lidí s roztroušenou sklerózou po celé republice. Domovenka je vlastně jakýsi poukaz na pomoc odborné poradny, kterou zřídil v polovině listopadu Domov svatého Josefa v Žirči na Trutnovsku. Služba je určená lidem, kteří se s tímto zákeřným onemocněním potýkají ve svém vlastním prostředí.

Domovenky nekončí a pokračují. Na starosti je má projektový manažer Jan Staněk z Domova svatého Josefa v Žirči u Dvora Králové nad Labem., kde žijí lidé s roztroušenou sklerózou. Ovšem domovenky mají pomoci právě pacientům mimo tohle zařízení.

Čtěte také

„Jedná se o pět tisíc lidí s roztroušenou sklerózou v pokročilém stadiu nemoci. Oni, zvláště v této době, nemají kam jít. Často nemají ani nikoho, kdo by o ně pečoval. A pokud někoho takového mají, tak rodina je už vysílena a potřebí službu odborné poradny."

Projekt začal v polovině listopadu minulého roku, jaké jsou dosavadní výsledky?
„Domovenka je úžasná v tom, že propojuje dárce přímo s potřebami klientů. A my máme obrovskou radost, že se za pouhého jeden a půl měsíce podařilo vybrat neskutečných 2 500 domovenek."

„Což znamená, že polovina lidí, u kterých máme zmapováno, že potřebuje pomoci, tak obdrží alespoň jednu domovenku. A právě první domovenka, první hodina odborného poradenství, je ta nejdůležitější."

Domovenky s novým rokem nekončí

„Domovenka je dlouhodobá záležitost. Reaguje na to, že v našem Domově svatého Josefa máme, musím říct, pouhých 88 lůžek a ta pomohou asi 400 pacientům ročně. Co ale těch zbývajících asi 5 000 pacientů, kteří nám píší a jejich příběhy jsou opravdu velmi pohnuté."

Čtěte také

„Píší například: jsem doma a nemám nikoho, kdo by o mne pečoval a pečovatelská služba dorazí jen dvakrát týdně. A teď si vezměte, že ten člověk nehýbe rukama. Potřebuje pomoc a minimálně vyslechnout. Propojit s někým, kdo mu pomoci může. Ať už je to dobrovolník či charitní pečovatelská služba."

„My využíváme toho, že jsme v síti charit, která je po celé České republice. Stejně tak jako lidé s roztroušenou sklerózou."

Jaký je hlavní cíl tohoto projektu?

„Snažíme se díky domovenkám vybudovat síť specialistů a terapeutů, kteří jsou odborníci a jsou často velmi ochotní, ale zároveň ambulance jsou přetížené. Také se tam často lidé s roztroušenou sklerózou ani nedostanou. Proto domovenka. Proto ona obrovská potřeba pomoci."

Čtěte také

„Na našem nejžádanějším pobytu máme 130 lidí v pořadníku. Ale protože se jedná o dlouhodobý pobyt, tak se třeba za celý rok ani pro nikoho místo neuvolní," dodává Jan Staněk.

Kdo by chtěl prostřednictvím domovenky pomoci lidem s roztroušenou sklerózou, tak na webových stránkách www.domovenka.cz nebo na internetových stránkách Domova svatého Josefa v Žirči najde podrobnosti.

Domov sv. Josefa v Žirči
je jediným lůžkovým zařízením v České republice pro nemocné roztroušenou sklerózou. Domov nabízí tři typy pobytu. Pozorný personál naplňuje všechny potřeby klientů pro jejich plnohodnotný život. Nabízí také zapůjčení pomůcek. Pomáhá nemocným s roztroušenou sklerózou žít plnohodnotný život.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související