Dominikánu Braitovi nabízeli propuštění z lágru, odmítl to

29. září 2022

Skvělý a temperamentní řečník a kazatel – tím byl podle pamětníků Silvestr Braito, deset let vězněný za údajnou špionáž komunistickým režimem. V září uplynulo už 60 let od jeho úmrtí. V pořadu Portréty ho připomene publicista Pavel Hlavatý.

Rodák (1898) z bulharského Ruščuku se do Čech dostal ve třech letech, kdy se jeho rodiče rozvedli a chlapce se ujali pěstouni z Lokte na Karlovarsku. Nakonec vyrůstal v útulku u sester dominikánek a vystudoval pražské Akademické gymnázium.

Čtěte také

Vstoupil do dominikánského řádu a pokračoval studiem teologie – střídavě v Olomouci, Římě a belgickém Saulchoiru. Když v roce 1930 získává doktorát, je už čtyři roky klíčovou osobností katolické revue Na hlubinu (1926-1948), kterou sám založil. Většina jeho textů byla určena k náboženskému vzdělávání věřících; poukazoval v nich na závaznost i životnost křesťanství.

Braito se svým psaním obracel především na intelektuálněji založené vrstvy věřících s cílem povzbudit jejich náboženský život. Mezi lety 1930 a 1950 byl profesorem estetiky a mystiky na dominikánském řádovém učilišti v Olomouci, za nacistické okupace také ředitelem olomouckého kněžského semináře.

40 let od kněžské primice

Proslul jako obratný debatér, neúnavně diskutující o mnoha otázkách, s mimořádně hlubokými znalostmi náboženského života. Právem bývá označován za jednu z vůdčích osobností katolické Moravy své doby. Přeložil do češtiny celý třetí díl Summy theologické Tomáše Akvinského, do řady časopisů napsal několik stovek článků.

Čtěte také

Už od konce druhé světové války se vymezoval vůči ideologii komunistické strany, sám byl přitom velmi dobrým znalcem marxismu-leninismu. Byl zatčen 16. března 1950 v arcibiskupském paláci v Olomouci a při výsleších přiznal kontakty s katolickou informační službou v Paříži, které doručoval informace o situaci katolické církve v Československu.

Tehdejší komunistická justice to označila za velezradu a špionáž a Braito byl v procesu s takzvanými „vatikánskými agenty“ v dubnu 1950 odsouzen na 15 let vězení. Prošel věznicemi na Mírově, ve Valdicích, Leopoldově a na Pankráci. Odmítl předčasné propuštění na svobodu pod podmínkou, že půjde učit do komunisty ovládaného kněžského semináře v Litoměřicích.

Z výkonu trestu se vrátil po amnestii 11. května 1960. Žil pak v Praze s minimálním důchodem, psal a krátce před smrtí dokončil životopis svatého Dominika. Zemřel 25. září 1962 na srdeční selhání; den po 40. výročí kněžské primice. V roce 1993 byl rozhodnutím Krajského soudu v Praze plně rehabilitován.

autor: David Hertl
Spustit audio