Domácnosti bez proudu, popadané stromy, omezení v dopravě. To způsobil vítr v Česku, který měl sílu orkánu

24. září 2018 10:25

Česko zasáhl silný vítr a srážky, které přinesla bouře Fabienne. Nehody postihly celou republiku, v Praze to byly hlavně dopravní komplikace.

Celkem hasiči vyjeli k 1270 událostem. Zasahovali například u desítek popadaných stromů, někde i u zatopených sklepů. Na několika tratích stály kvůli popadaným stromům vlaky. Větve nebo stromy komplikovaly dopravu i na silnicích, a to i v Praze. Tam hasiči zasahovali u více než 20 událostí. „Následky vichřice se v noci podařilo odstranit, vlaky i autobusy PID jezdí bez omezení. Krátkodobým komplikacím se nevyhnuly ani pražské tramvaje - a to kvůli vodě zatékající do výhybek kolejí,“ uvedla ráno PID na twitteru.

Nejvíce byly zasaženy kraje Středočeský – hlavně Rakovnicko, Kladensko a Berounko. Dále Jihočeský a Plzeňský. Bez proudu bylo v neděli pozdě večer přes 140 tisíc domácností. V pondělí ráno už jich podle mluvčí ČEZu Soni Holingerové bylo 60 tisíc. Silný vítr si v Česku nevyžádal žádnou oběť, jen poranil dva lidi.

Fabienne klidnější než Herwart

„Oproti poslednímu silnému orkánu Herwart, který se přes Česko přehnal 29. října 2017 a způsobil 7 309 mimořádných událostí, byla bouře Fabienne klidnější,“ informovala mluvčí Nicole Zaoralová z generálního ředitelství hasičů.

Jak bude?

Česko v pondělí čeká převážně velká oblačnost s přeháňkami. K večeru se ale počasí bude postupně zlepšovat. Ve vysokých polohách může i sněžit. Teploty dosáhnou 9 až 13 °C. Vítr bude ještě poměrně silný - 6 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 25 m/s (55 až 90 km/h). K večeru už bude slábnout.

Ve srovnání s bouřemi, které letos přecházely přes Českou republiku, je bouře Fabienne tou nejsilnější a svou intenzitou srovnatelná i s nejhoršími bouřemi posledních let – Kyrill či Emma.

autor: jp | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio