Domácí péče o nemocné trvale upoutané na lůžko

26. únor 2016
Dobré odpoledne

Jak zvládnout domácí péči o imobilního nebo na lůžko upoutaného člověka. I s tím mohou lidem poradit sociální a zdravotní pracovníci Charity Ostrava.

Na toto téma pořádají dokonce pro zájemce pravidelně kurzy. Mimo jiné s rodinami nemocných komunikuje a radí jim vedoucí Charitního střediska sv. Kryštofa Petra Křetinská.


V nakolik složité situaci se ocitají rodiny, které se potřebují postarat o dlouhodobě vážně nemocného člověka, který je třeba i upoután na lůžko?

Samozřejmě pro každého pečujícího je to velice náročná a složitá situace. Vždy, když se bavíme s lidmi, kterých chceme nějak pomoci, tak to většinou obracím tak, že je to jako péče o malé miminko. Protože, když přijde nový život na svět, je kolem toho spousta starostí. Člověk si musí připravit celý harmonogram prací, co bude dělat. A když si vezmete, že vlastně dospělý člověk najednou onemocní, je připoutaný na lůžko, zjistíte, že se to vlastně obrátilo.

Možná lidé v té situaci by měli zvážit, jestli na to vůbec budou mít síly a prostředky. Co myslíte?

Určitě. Je to jedna z prvních otázek. Většinou mají všichni fyzické síly, ale ta psychika jde velice dolů. Protože když si představíte, že vidíte, jak váš manžel, maminka, tatínek, vaši blízcí jsou nemocní a strádají, tak vlastně vy jim nemůžete pomoct, maximálně opravdu pečovat o to, aby měli tekutiny, jídlo. A když si řeknete, že už ani to nejde, tak po psychické stránce to člověk málokdy zvládá.

Výhodou určitě je, když funguje rodina, když je těch lidí na tu složitou situaci více a ne, že je to třeba jeden osamocený starší člověk z páru...

Určitě. To je takový velký bonus, když je vás více. Když si představíte, že 24 hodin denně musíte pečovat o nemocného člověka, tak za týden jste další nemocný člověk, byť jste fyzicky zdatný člověk. Ale ten člověk je ležící a musíte ho opravdu co dvě hodiny polohovat, aby neměl proleženiny. Když je vás více a můžete se střídat, tak je to nádhera, protože vy máte čas nabrat další síly pro další péči.

Celý rozhovor uslyšíte v záznamu této naší rozhlasové miniporadny – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: čan
Spustit audio