Dokument Karel. Jsem ráda, že jsem mohla natočit film o lásce, přiznává Olga Špátová

1. říjen 2020

„Ivanka Gottová jako producentka filmu mi dala čas a svobodu tvořit. Nechala tam scény, kdy je Karel ve svém soukromí,“ vzpomíná v Blízkých setkáních autorka snímku.

„Film vznikal sto dní ve střižně. Promítali jsme ho na Febiofestu a v Plzni. Byl tam mladý kluk a říkal: už konečně vím, koho můžu mít za vzor,“ dodává dokumentaristka, která se v Radiocafé pozdravila i s členkami Gottova fanklubu.

Protože film není nafukovací, řada scén se do něj nevešla. „Třeba, jak celou noc nespal, když měl po delší době nahrávat v Českém rozhlase písničku Jdi za štěstím. Říkal, že se bál, jak ho ti mladí muzikanti přijmou. Nakonec se s ním každý z orchestru fotil. Ivanka ví, jak Karlovi bylo, když jsme některé scény natáčeli.“

Karel je naše rodinné dědictví

„Můj otec Jan Špáta točil s Karlem Gottem v roce 1978 film Jdi za štěstím. Můj muž, kameraman Jan Malíř o něm točil v 80. letech film. Karel je takové naše rodinné dědictví.“

Na které momenty z natáčení nikdy nezapomene? „Na to, jak se Karel choval skvěle ke svým fanouškům. A pak na to, jak jsem se dotkla fenoménu láska. Viděla jsem, jak se Ivanka ke svému muži chová a stará se o něj. Jsem ráda, že jsem to mohla pozorovat,“ dodává Olga Špátová.

Jaký je rozdíl mezi filmem současným a filmem, který točila k sedmdesátinám Karla Gotta? Které další scény se do filmu nevešly? Jak rodina vnímala přítomnost kamery v soukromí?

autoři: Tereza Kostková , zk

Související