Dočká se Moravskoslezský kraj dalšího strategického investora?

7. květen 2014

Moravskoslezský kraj už dlouhá léta vládne všem žebříčkům a tabulkám nezaměstnanosti. Ostravsko nutně potřebuje velkého investora, který by zasáhl do stojatých vod tamního pracovního trhu.

Jenže od příchodu jihokorejské automobilky do Nošovic se podobný scénář nezopakoval ani jednou. Klíčovou podmínkou je připravenost průmyslových zón. Mají investoři vůbec nějakou možnost výběru? Každá zóna ukrývá pozoruhodný příběh - od malých ploch na vesnicích až po například velký pozemek v Karviné, kde se hraje o budoucnost těžby uhlí.

Na úřadu práce v Ostravě rozhodně platí, že co člověk, to příběh. A bohužel to není nic příjemného. Na Ostravsku je 92 tisíc nezaměstnaných. Na jedno volné místo připadá v Moravskoslezském kraji 25 zájemců.

Boj s nezaměstnaností se ale odehrává i na docela jiném poli. Je to doslova pole, protože jde o přípravu pozemků a místa pro co největší investory. Svět průmyslových zón, to je drsné prostředí konkurence i mezi jednotlivými regiony, je to svět stamilionových investic do výkupů jednotlivých parcel, budování inženýrských sítí a silničních přeložek.

Moravskoslezský kraj měl v nedávné minulosti velké štěstí, protože si pole s nošovickým zelím vyhlédla jihokorejská automobilka Hyundai Tato devítimístná investice je dodnes symbolem toho, jak by se mělo postupovat. Ostravsko předtím nikdy nezažilo takovou vlnu nedočkavosti.

Jenže od té doby se na velkého investora stále čeká. Na změnu, která by dokázala rozčeřit stojaté vody pracovního trhu na Ostravsku. Proto způsobila slova prezidenta republiky Miloše Zemana, když před časem přijel na návštěvu, velký rozruch. Slíbil další velkou jihokorejskou firmu.

Ale nakonec ze všeho sešlo a tato investice míří na Žatecko. Moravskoslezskému kraji se nepodařila ani přetahovaná o firmu Amazon. Bez ohledu na to je naprosto zásadní věcí, aby na Ostravsku existovala velká a strategická průmyslová zóna připravená pro velkého zaměstnavatele, dodává moravskoslezský hejtman Miroslav Novák z ČSSD. Krok po kroku vzniká na Karvinsku, jmenuje se Nad Barborou a slíbené jsou i peníze od státu.

 Prezident republiky Miloš Zeman přijal hejtmany na Pražském hradě. Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

Případní investoři, kteří potřebují velkou plochu, si dnes na Ostravsku příliš vybírat nemohou. Momentálně jde v podstatě jen o zónu v Mošnově u letiště, která na svůj čas teprve čeká, až se podaří dobudovat dopravní uzly. Proto je zóna Nad Barborou klíčová, myslí si karvinský primátor Tomáš Hanzel z ČSSD. Hotová by měla být za dva roky. Oceňuje, že se tato položka v boji s nezaměstnaností dostala i mezi priority státu.

Využití území po průmyslové výrobě může být obtížné, když naráží paradoxně zase na průmysl. O co jde? Společnost OKD by chtěla rozšířit těžbu pod zónou Nové Pole v Karviné. Nutně to potřebuje, protože prudký pád cen uhlí ji nutí k dříve nepředstavitelným krokům - třeba k uzavření dolu Paskov. Jenže to se nelíbí firmám, které už v zóně jsou. A tak se dostal tento problém i do řešení otázky kolem zmiňovaného paskovského dolu.

Takže zatímco kraj usilovně hledá velkého investora, jiný velký investor, který je na Karvinsku desítky let, bojuje o přežití. I přes kritiku se OKD snaží, zatím bez výsledku, rozšířit těžbu pod karvinskou částí Staré Město.

Firma to považuje za jednu ránu za druhou. Problém je totiž v tom, že právě důl Karviná může být už brzy dalším v řadě útlumů a likvidace šachet. A bez hledání nových přístupových cest k uhelnému ložisku se neobejde.

autoři: mrk , sch
Spustit audio