Dochází na lámání chleba. Rusko vede hybridní válku proti EU i nám, varuje Jaromír Štětina

Rusko potvrdilo, že bude na půdě OSN hlasovat proti návrhu, aby loňskou havárii malajsijského letadla vyšetřil speciální mezinárodní tribunál. Svým vetem tak znemožní ustanovení zmíněného tribunálu. Europoslanec Jaromír Štětina viní ze sestřelení letounu ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Vím, kdo to zavinil,“ tvrdí v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou. „Vinu nese Vladimir Putin. Kdyby nerozpoutal válku, letadlo by nebylo sestřeleno,“ upřesňuje. Ruské veto tak považuje za přiznání viny. „Kdyby měli v Kremlu čisté svědomí, podporovali by vyšetřování,“ tvrdí a dodává: „Moskva nechce být obviněna.“

Ruská propaganda má navíc podle Jaromíra Štětiny velkou sílu, je efektivní a profesionální. „Ruský občan nemá objektivní zprávy a vymývání mozků pochází hlavně ze strany státní televize,“ vysvětluje důvod výsledku průzkumu, podle něhož jsou čtyři z pěti Rusů přesvědčeni, že nehodu malajsijského letadla zavinili Ukrajinci.

Čtěte také


Rusko rozumí silným protivníkům, vždycky si vážilo prezidenta Reagana, který zvítězil ve studené válce. To byl silný protivník. Určitě si v Kremlu neváží našeho pana prezidenta, kterého za silného protivníka nepovažují.

Nevidím spojitost s nacismem, říká Jaromír Štětina

Jaromír Štětina se vrátil z východu Ukrajiny, kde navštívil dobrovolnické bataliony. A odmítá, že by snad měly být nacistické, i když uznává, že se na místě potkal s „několika vyholenými lebkami“. „Takové nácky máme i tady. Ale jednotlivost jejich výskytu neopravňuje tvrdit, že jde o nacistické bataliony,“ domnívá se.

Jenže například prapor Azov má ve svém znaku vlčí runu, symbol používaný nacisty. „Nevidím spojitost s nacismem, ale vidím nešťastnost toho označení,“ komentuje tento fakt Jaromír Štětina. Znak praporu Azov vznikl podle vyjádření jeho velitele rychle a v době, kdy se prapor věnoval především boji. „Kritizoval jsem je a říkal, aby se symbolu zřekli,“ přibližuje.

znak praporu Azov

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio