Dochází k nárůstu drogově závislých, nejvíce u alkoholu a cigaret, popisuje předsedkyně rady Asociace nestátních organizací

Asociace nestátních organizací vyzvala Národní protidrogovou koordinátorku Jarmilu Vedralovou k odchodu z funkce. Jaké k tomu má důvody? Proč tato výzva přichází jen pár dní před sněmovními volbami? A kolik lidí je u nás ohroženo závislostmi? Hostem Tomáše Pancíře ve Dvaceti minutách Radiožurnálu je předsedkyně Rady asociace nestátních organizací a členka Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky Helena Rampachová.

Když jsem četl výstupy a podklady k chystanému zákonu o adiktologii, tak v Česku závislost na tabáku může hrozit skoro dvěma a půl milionu lidí, na alkoholu 800 tisíc lidí, na hraní 290 tisícům a další desítky tisíc osob jsou závislé na nelegálních drogách. Tato čísla v těch oficiálních materiálech považujete vy jako odbornice za reálná? Nejsou nadhodnocená?

Čísla považujeme za odpovídající situaci. Samozřejmě může tam být ještě nějaká část, my tomu říkáme takzvaná skrytá populace. To je populace, která zatím není v žádném kontaktu se službami a to znamená, že se nemá jak projevit v těch celkových číslech. Lze předpokládat, že ta čísla mohou být trošičku vyšší, protože ne všichni se nám dostanou do statistik, ale vcelku to bude odpovídat situaci.

Čtěte také

Vy jste už v úvodu mluvila o dopadech pandemie. Máte pocit, že ta čísla kvůli ní ještě rostou?

Máme už i nějaké základní odezvy právě ze služeb, které jsou v přímém kontaktu s klienty, že k tomu nárůstu dochází. Služby byly i v době lockdownu poskytovány a některé se podařilo nastartovat tím, že poskytovaly svou práci on-line a ukázalo se, že mnoho klientů na tento typ služby naskočilo a vyhovovala jim. Ukázalo se, že nárůst je až třetinový. Předpokládáme, že nárůsty se budou projevovat postupně s časem a samozřejmě záleží i na tom, jaký bude podzimní a zimní vývoj situace.

U kterých závislostí je nárůst největší? Je to závislost na alkoholu?

Jsou to legální drogy – to znamená alkohol, cigarety. Máme také zprávy o tom, že během pandemie docházelo k velkému nárůstu on-line hraní.

autoři: Tomáš Pancíř , vla
Spustit audio

Související