Dobrý úmysl, nevhodné provedení: Německé dráhy chtějí pojmenovat vlak po Anně Frankové

3. listopad 2017

Vlnu kritiky vyvolaly plány německého železničního dopravce Deutsche Bahn pojmenovat jeden ze svých rychlovlaků po židovské dívce a autorce proslulého deníku Anně Frankové. Už proto, že nacisté během druhé světové války hojně využívali právě vlaky k hromadným transportům Židů do koncentračních táborů.

Píše o tom server americké stanice CNN.

Snaha dát jméno jedné soupravě z generace vysokorychlostních vlaků po Anně Frankové je součástí nového projektu. Německé dráhy chtějí tímto způsobem připomenout osudy významných Němců.

Anna Franková, která se v roce 1929 narodila ve Frankfurtu nad Mohanem, a před Hitlerem uprchla s rodinou do Nizozemí, měla být právě jednou z oněch pětadvaceti osobností.

Po kolejích by v budoucnu měly jezdit vlaky nesoucí například jména poválečných demokratických kancléřů Konráda Adenauera, Ludwiga Erharda či Willyho Brandta. Vybráni byli rovněž členové protinacistické odbojové organizace Bílá růže, sourozenci Hans a Sophie Schollovi, filozofové a spisovatelé Hannah Arendtová a Karel Marx, či herečka a zpěvačka Marlene Dietrichová.

Jména vybírala odborná porota z návrhů veřejnosti. Jméno Anny Frankové, jako symbolu mírového soužití různých kultur, lidé navrhovali nejčastěji. Jedna z členek poroty, profesorka genderové historie Gisela Metteleová rozhodnutí podporuje s tím, že jde o odlišné osobnosti, které „spojuje odvaha a zvídavý pohled na svět“.

Temná minulost drah

Selekce v Osvětimi

„Cílem projektu je uctít tyto osobnosti a udržet je v živé paměti,“ uvádí zase mluvčí Německých drah. Společnost si je podle ní vědoma své odpovědnosti a kriticky se vypořádává s dějinami organizace, na jejíž činnost navazuje. Předchůdcem Německých drah byly totiž Německé říšské dráhy, Deutsche Reichsbahn, které se aktivně podílely na deportaci milionů Židů a dalších obětí nacistického režimu do koncentračních a vyhlazovacích lágrů.

Rezervovaný postoj k plánu železničního dopravce vyjádřila i amsterdamská Nadace Anny Frankové.

„Spojení Anny Frankové s vlakem jistě vyvolá asociace s pronásledováním Židů a válečnými deportacemi. Uvědomujeme si ale také, že takovéto iniciativy většinou vznikají s dobrým úmyslem. Jméno Anny Frankové má nesmírnou symbolickou moc,“ cituje z prohlášení nadace stanice CNN.

Anna Franková se spolu s rodiči, sestrou a další židovskou rodinou, skrývala v zadním traktu někdejší otcovy úřadovny v Amsterdamu. Tady si psala deník, který dokumentoval nejen vzestup nacistického režimu a jeho represe vůči Židům, ale i niterné prožitky dospívající dívky.

V srpnu roku 1944 vtrhla do úkrytu německá tajná policie. A jeho obyvatele donutila k cestě vlakem. Nejprve do tranzitního tábora ve Westerborku a poté do Osvětimi. Anna a její starší sestra Margot byly později poslány do koncentračního tábora v Bergen-Belsenu. Tady v březnu roku 1945 zemřely.

Po válce se dívčin deník stal jedním z nejznámějších a nejdojemnějších svědectví o holocaustu. Dodnes vyšel ve více než šedesáti jazycích v celkovém nákladu okolo třiceti miliónů výtisků, doplňuje CNN.

autor: smi
Spustit audio