Dobré zprávy – a lepší, než se čekalo, shrnuje The Daily Telegraph brexitová jednání Dolní sněmovny

23. říjen 2019

Ostrovní deníky reflektují večerní dění v Dolní komoře Parlamentu Spojeného království. Britští poslanci vůbec poprvé souhlasili s navrženou brexitovou dohodou. Přesto zatím není jasné, kdy Británie Unii skutečně opustí.

Čtěte také

Dobré zprávy – a lepší, než se čekalo, shrnuje The Daily Telegraph. Poprvé a významným rozdílem hlasů se poslanci vyslovili pro dohodu.

„Parlament teď oficiálně akceptoval, že opouštíme Evropskou unii. Než zabředneme do dalších taktických bojů, užijme si tuto chvíli,“ uvádí konzervativní deník. Jde totiž podle něj o historickou událost nebetyčných rozměrů.

„Argumenty pro setrvání prohrály. Tři a půl roku poté, co veřejnost, které jsme dali autoritu rozhodnout, hlasovala v referendu. Demokratičtí zástupci konečně souhlasí s výsledkem,“ s potěšením konstatuje The Daily Telegraph.

Poloviční triumf Johnsona?

Parlament konečně pro něco hlasoval. Poloviční triumf Borise Johnsona znamená, že opustíme Unii. Jen ještě nevíme kdy, píše The The Independent. Podle listu je možné, že nezbytnou legislativu by zákonodárci mohli přijmout do měsíce.

Čtěte také

I podle tohoto listu je tedy nutné nyní o krok odstoupit a uvědomit si, co se včera večer ve Sněmovně odehrálo. Johnson prý oprávněně mluví o vlastním úspěchu. Dosáhl totiž něčeho, co se ještě před pár týdny zdálo nereálné.

„Náladu poslanců posoudil lépe než většina komentátorů. Pryč z Evropské unie pravděpodobně budeme ještě před Vánocemi,“ odhaduje na závěr komentáře The Independent.

Významné vítězství?

Parlament získal cenný čas, nesmí ho ale promrhat, apeluje The Guardian. I tento levicový deník připouští, že Johnson dosáhl významného vítězství, když zákonodárci podpořili jeho dohodu. Premiér teď podle deníku zatlačí na Brusel, aby odložení vystoupení bylo co nejkratší.

Původní záměr vlády protlačit klíčovou legislativu během tří dnů označuje deník za absurdní. „Útok na Sněmovnu během nejhlubší národní krize za několik dekád má kořeny v nejistotě. Johnson nemá většinu. Zákonodárci, kterým se premiérova vize budoucí Británie nezamlouvá, teď musí využít získaný čas,“ je přesvědčen The Guardian.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu.

autoři: Věra Štechrová , Vladimír Kroc , Adam Musil
Spustit audio

Související