Dobře ukrytý poklad z Izraele

22. květen 2012
Monitor

V severním Izraeli tisíce let odpočíval zlatý a stříbrný poklad. Jeho součástí jsou i šperky, které patrně pocházejí ze starověkého Egypta.

Kolekce zlatých a stříbrných šperků pochází doby kolem roku 1100 př. n. l. Skrývala se v keramické nádobě obalené látkou, kterou archeologové objevili při vykopávkách naleziště Tel Megiddo v Jizre'elském údolí. Není to obvyklý způsob uchovávání šperků, takže je pravděpodobné, že je někdo ukryl, ale z neznámých důvodů si poklad už nikdy nevyzvedl. Džbánek byl objeven už v roce 2010, ale teprve po dokončení molekulárních analýz mohli archeologové očistit jeho obsah. Po tisících let tak nyní znovu zazářily zlaté a stříbrné prsteny, náušnice i kamenné korálky. Mezi šperky je velký počet náušnic ve tvaru půlměsíce s kanaánským původem. Některá další díla však zřejmě nepocházejí z Izraele, ale z nedalekého Egypta.

Materiál i design těchto šperků se shoduje s egyptskými nálezy ze stejného období. Příkladem mohou být korálky vyřezané z oranžově červeného polodrahokamu karneolu nebo některé zlaté šperky. Asi nejvýznačnějším kouskem jsou zlaté náušnice, které zdobí figurka ležící divoké kozy. Žádný podobný nález podle archeologů neexistuje. Nález egyptských šperků v Tel Meggidu vysvětlují dvěma způsoby. Buď je vlastnili lidé ovlivnění egyptskou kulturou, nebo je zde po sobě zanechali sami Egypťané, kteří městu vládli ve 12. století př. n. l.

Zdroj: ScienceDaily

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.