Dobře připravené země se robotizace bát nemusejí, Česko ale zaostává, myslí si Radek Špicar

18. září 2018

Kvůli nástupu robotů může zaniknout mnoho pracovních míst, ještě víc jich ale podle průzkumů může díky robotizaci vzniknout. Jak je Česká republika připravená na čtvrtou průmyslovou revoluci?

Nová studie Světového ekonomického fóra predikuje, že v důsledku automatizace vznikne na celém světě asi 133 milionů nových pracovních míst. Viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Radka Špicara tyto závěry nepřekvapují. Připomíná však, že bychom neměli usnout na vavřínech.

Už se to netýká jen modrých límečků – těžké stereotypní manuální práce na výrobních linkách. Dávno je zřejmé, že ohrožené jsou i pracovní pozice bílých límečků – účetních, auditorů atd.
Radek Špicar

„Je tam totiž jedno významné ‚ale‘ – více pracovních míst vytvoří čtvrtá průmyslová revoluce pouze ve státech, které budou dobře připravené.“ A to podle jeho mínění Česká republika zatím není. Hlavní nedostatky prý máme ve vzdělávacím systému a vysokorychlostním připojení k internetu.

Přelomový rok 2022

Přestože je Česko jednou ze zemí, které jsou v rámci Evropské unie nejzávislejší na průmyslu, děláme prý (například v porovnání s pobaltskými státy nebo Německem) daleko méně pro to, abychom další průmyslovou revolucí zdárně prošli, vysvětluje Špicar. A v souvislosti s nekvalitní internetovou infrastrukturou připomíná miliardy od EU, které Česká republika neproinvestovala.

Podle průzkumů se zánik starých a vznik nových pozic rychle blíží. „Ale myslím, že se to stále ještě zvládnout dá. Bude to hlavně o podnicích. A za předpokladu, že jim s tím stát pomůže, to pro ně bude levnější, jednodušší a rychlejší,“ říká o situaci u nás viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

autoři: Michael Rozsypal , marz
Spustit audio

Související